Pope.L (1955 – 2023) en zijn kritiek op de zichtbaarheid van het zwarte lichaam in de openbare ruimte
In de laatste week van december overleed de kunstenaar Pope.L. Zijn performances, waarin de kritiek op de zichtbaarheid van het zwarte lichaam in de openbare ruimte centraal staat, nemen een belangrijke plek in binnen de geschiedenis van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en postmoderne performance. Zijn lichaam was zijn instrument, en hij was bereid het in te zetten op manieren die voor hemzelf en zijn toeschouwers ongemakkelijk, bizar, komisch en traumatisch waren. In 2019 schreef Jeanette Bisschops dit essay over zijn oeuvre.
Interview met Arna Mačkić over de bedreiging van de inclusieve stad – It’s OK… commoning uncertainties
Op initiatief van kunstenaar Jeanne van Heeswijk kwamen deze zomer bewoners, denkers, makers en activisten bijeen in de Oude Kerk, om daar met elkaar in gesprek te gaan over actuele sociaal-maatschappelijke vraagstukken en zo de kerk weer haar rol als huiskamer van Amsterdam terug te geven. Mister Motley neemt deel aan It’s OK… commoning uncertainties om het collectieve denkproces in de Oude Kerk te delen met de buitenwacht. Onze redactie luistert, reflecteert en geeft het proces weer vanuit hun eigen perspectief en vorm. De verhalen die hieruit voortvloeien worden gedurende de manifestatie gedeeld. Vandaag herpubliceren een interview uit 2019, een interview van Milo Vermeire met architect Arna Mačkić over gentrificatie en hoe architectuur kan bijdragen aan een inclusieve stad.
Samira (9), Malak (9), Mouad (10) en Ordencio (10) op studiobezoek bij Natasja Kensmil
Voor de documentaire ‘You Want it Darker’ volgde Lisa Boerstra de kunstenaar Natasja Kensmil gedurende een aantal jaren. Zo ook op de dag dat Gerda van de Glind met vier basisschoolkinderen haar atelier bezocht om haar alles te vragen over haar atelier en werkwijze. De film is nu terug te zien op 2Doc.
De alternatieve Top 2000
Nu het einde van 2019 definitief nadert, de versierde kerstbomen al een beetje gaan hangen en de champagneglazen nog nét niet…
Laten we het over rijst hebben
Het werk van beeldend kunstenaar Isabel Ferrand (Portugal, 1962) meet altijd iets af, hoewel het in wezen voor haar geen…
De Kunstboom
Ieder jaar wordt een nieuwe doos ballen gekocht om de zes stuks die de kerst ervoor zijn gesneuveld, te vervangen. Inmiddels is de…
Kerst met kunst
Geen verplichtingen met de Kerstdagen en zin om kunst te snuiven? Vanaf de bank, van onder de kerstboom of toch…
Kunst
is lang:
Maurice van Es
Maurice van Es documenteert zijn leven met een mobiele telefoon, het instrument van onze tijd. Hij heeft bijvoorbeeld over al […]
‘Alles is onzeker en alles is een cadeau’ – Op bezoek bij RUIS
Mister Motley spreekt komend najaar met initiatiefnemers van alternatieve tentoonstellingsruimtes door heel Nederland. Vaak wonen zij in hetzelfde pand, leveren…
76.146 Londense kinderen: een generatie gestold in de tijd
‘London is calling you. What are you waiting for? What you searching for? London is all in you.’ – Fragment uit…
De ultieme vorm van vrijheid — over korte koppies in de kunsten
Performancekunstenaar Tehching Hsieh sloeg gedurende een jaar, van 11 april 1980 tot 11 april 1981, elk uur op een fabriekklok…
Kunst
is lang:
Oscar Peters
De objecten die Oscar Peters maakt zijn vaak zowel humoristisch als sinister: denk aan een kettingzaag gemonteerd op een stang, […]
Geestverwanten: Caravaggio (1571) & Rosseel (1979)
Een oude meester & hedendaagse kunstenaar over: moord …
Jelle Slof ‘De vrolijke schilder’
Mag ik u voorstellen aan de vrolijke schilder.1De vrolijke schilder… houdt van grapjes.… houdt van schilderen.… houdt van de geur…
Reis door de muur – Een interview met Sachi Miyachi
Het is ochtend en de ramen van Bradwolff Projects zijn nog geblindeerd als ik arriveer om kunstenaar Sachi Miyachi over…