Tussen Visual Arts en Antropologie
Op 12 april opent de tentoonstelling LEVE DE MENS! in het Rijksmuseum Volkenkunde. Fotograaf Jimmy Nelson reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse volken op hun mooist te fotograferen. Zijn werk is veelbesproken: overheerst hier de esthetiek ten koste van de antropologie? Is zijn werk meer kunst dan etnografie, en is dat problematisch? Zelf heeft hij het over “an ethnographic record of a fast disappearing world”.
Naar aanleiding van de tentoonstelling praten we met conservatoren en kunstenaars en kijken we naar tentoongesteld werk. Welke beelden van andere culturen worden er in de verschillende exposities gegeven? Wat zijn de keuzes die conservatoren maken bij het tentoonstellen van visueel werk dat zich op het kruisvlak van kunst en antropologie bevindt? Welke alternatieve plekken zijn er om etnografisch geïnspireerd werk tentoon te stellen buiten de etnografische musea? Op welk publiek richten de tentoonstellingen zich?
Te gast zijn:
Annette Schmidt, sinds 2002 werkzaam als conservator Afrika bij Museum Volkenkunde. In 2010 was ze verantwoordelijk voor de fototentoonstelling over de Zuid-Afrikaanse fotograaf Ernest Cole. Samen met Cunera Buijs is ze curator van de Jimmy Nelson tentoonstelling.
Roy Villevoye, beeldend kunstenaar, en Koos Breukel, fotograaf. Hun werk maakt deel uit van belangrijke collecties zoals Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum, Tropenmuseum en Boijmans van Beuningen. In 2011 fotografeerden ze alle 120 inwoners van het Asmat –dorp Tí in Papua. Het resultaat werd in 2013 tentoongesteld in FOAM.
Asmara Pelupessy, onafhankelijk curator, schrijfster, redacteur en projectleider in fotografie en beeldcultuur, en Sara Blokland, visual artist, curator en researcher. Samen redigeerden ze het boek UNFIXED: Photography, Postcolonial Perspectives and Contemporary Art.
Sebastian Rypson, antropoloog. Samen met Nahuel Blaton vormt hij Anthropologists in Art (AiArt). Hun doel is een ruimte te creëren waar kunst en antropologie samenkomen. Vanaf 2010 heeft AiArt voor onbepaalde tijd het beheer gekregen van WM Gallery in Amsterdam.
Discussieleider is Paul Faber, curator, kunsthistoricus en publicist. Paul werkte als senior curator Afrika bij het Tropenmuseum, bij het Wereldmuseum in Rotterdam en doceerde kunstgeschiedenis aan de Rietveld Academie en de Universiteit van Amsterdam.
Toegang is gratis.