De geur die bij oma hoort – over My Oma in Kunstinstituut Melly
Oma. Drie letters die een wereld vol associaties en geschiedenis oproepen. In de groepstentoonstelling My Oma in Kunstinstituut Melly vormt die wereld het vertrekpunt. Sifra Coulet bezocht My Oma: ‘Als iets inherent is aan het archetype van de oma, dan is het wel activiteit: doen, zorgen, overdragen, voorleven.’
It’s OK… #2: Een goede buur
De wietdampen en muziek van de onderbuurman van Nadia de Vries zorgen soms voor overlast. Maar hij heeft ook mooie kanten. Nadat Nadia de Queer kerkdienst met Essemie van Dunné in de Oude Kerk bezoekt, als onderdeel van It’s OK… Queer Currents, peinst ze over wie naar naasten zijn, van wie ze afhankelijk is, en wie er op haar rekent. ‘Ik kreeg een onbestemd gevoel in mijn onderbuik. Er was iets niet in de haak. Mijn buurvrouw was wel tevreden over het nieuwe gebrek aan lawaai en walmen, dus aan haar had ik niet veel. Ik besloot onze woningcoöperatie een mail te sturen.’
KAN NIET BESTAAT NIET: Rinke Nijburg
In aflevering vijftien van Kan niet bestaat niet gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Rinke Nijburg over ego, religie en de tegenstrijdigheden die in ieder mens verankerd zijn. Nijburgs niet-gemaakte werk zou een menselijk, eigentijds en universeel religieus moeten zijn: een voorstelling waarin Jezus Maria zou baren. Als Nijburg vervolgens stilstaat bij het idee dat religieus werk in de mode zou raken, schrikt hij en ervaart hij een innerlijk conflict: hij wil Jezus toch eigenlijk liever voor zichzelf houden. Terwijl hij ook voelt dat je hem juist aan iedereen zou moeten willen geven.
KUNST IS LANG: Marenne Welten
Deze week is Marenne Welten te gast bij Kunst is Lang. Voor haar schilderijen, tekeningen en collages grijpt Marenne terug op de situaties waarin grotere, maatschappelijke verhalen raken aan haar persoonlijke leven. Ze verbeeldde bijvoorbeeld in pasteus opgezette werken fictieve bewoners uit een voormalig ‘oudemannenhuis’ in Breda: de uitgerangeerde senioren die in een sobere opvang werden geplaatst, en in zijn jeugd een schrikbeeld vormden voor haar vroeg overleden vader.
De kunst van het genezen – met bezoeker Fanny in Museum de Fundatie
Vanaf vandaag verschijnen er (vrijwel) geen recensies meer op onze site. Nadia de Vries leverde deel I af van onze nieuwe serie De Ontmoeting, waarin Motley-auteurs een tentoonstelling bezoeken met iemand en het gesprek met deze metgezel de manier wordt om over het werk te spreken en vertellen.
Kunst
is lang:
Meryem Slimani
Meryem Slimani was te gast in Kunst is Lang. Ze is fotograaf en legde voor het project Umi haar 67-jarige moeder Najate vast in hippe outfits: een bonte mix van streetwear, traditionele Marokkaanse kleding, knalroze hakken, jurken in tijger- of slangenprint en steeds een hoofddoek in bijpassende kleuren. Het zijn vrolijk stemmende foto’s, waarvan er één is opgenomen in de zogenaamde Eregalerij van de Nederlandse Fotografie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam
Susan Kooi in gesprek met buurvrouw Jeltje de Jong
Kunstenaar Susan Kooi deed haar boodschappen tijdens de lockdown en raakte zo bevriend met haar buurvrouw Jeltje de Jong. Net als Susan is ze kunstenaar en net als Susan komt ze uit Friesland. Een intiem gesprek tussen de twee geeft blijk van een zorgzame band waarvoor Houtskool (de kat van Susan) de kiem heeft gelegd.
Geen lege huls: in reactie op ‘vrouwen en ouder worden’
Er kwamen nogal wat reacties op mijn tekst over de schoonheid van oudere vrouwen, zoals dit uitgesproken weerwoord:”We kunnen natuurlijk…
Kunst
is lang:
K. Schippers
K. Schippers schreef een indrukwekkend oeuvre aan gedichten, romans, kunstrecensies en verhalen. In 1958 richtte hij samen met twee vrienden, […]
De 10 van 2020: Hanne Hagenaars over ouderdom
Het einde van 2020 staat op de stoep. Mister Motley blikt de komende dagen terug met 10 artikelen die in…
De aftakeling van het lichaam zorgt óók voor een nieuwe waarneming – een interview met Marten Hendriks
Het idee dat experiment en vernieuwing enkel bij de jonge kunstenaar te vinden is, lijkt in onze hersenen geprogrammeerd. Om…
Waarom we meer naar het werk van oudere kunstenaars moeten kijken
Laatst vertelde iemand mij over een kunstenaar die al sinds de jaren ’50 actief is als schilder, maar afgelopen jaar…
Wat als we niet meer doodgaan? – Een bezoek aan ‘Endless Life’ in Buitenplaats Doornburgh
Header: Isabelle Andriessen, Tidal Spill (2018)Iedereen weet dat elk levend wezen uiteindelijk aan de dood ten onder zal gaan. Het leven…
Van liefhebber tot vriend
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in augustus 2017 en vandaag opnieuw gepubliceerd.‘you could say that my work is … a…