Wanneer vrouwen hun betrekking met de wilde natuur bevestigen – over ‘Meidenpracht, vrouwenkracht’ in Museum Kampen
Linde Keja bezocht samen met kunstenaarsduo Vulva verbond de tentoonstelling Meidenpracht, vrouwenkracht in Stedelijk Museum Kampen. Ze raken in gesprek over ‘gezellig boos zijn’ als coping-strategie en de female gaze.
‘Er gaat iets heen en weer tussen mensen in de aanraking’ – in gesprek met Richtje Reinsma over het geluidswerk Huidwandeling
Richtje Reinsma vatte het plan op om mensen met audio te laten wandelen door het lichaam. Het idee leidde tot een uitgebreid onderzoek, ze sprak met onder meer een psycholoog, dermatoloog, vroedman en haptonoom. Wat is het toch dat onze buitenste laag, nota bene ‘dode’ huidcellen, zo ontzettend gevoelig is? Op welke manier borgt de huid een vorm van begrenzing zonder volledig afgesloten te zijn? Welke rol speelt de huid in ons hechtingsproces? Laure van den Hout ging in gesprek met Richtje over al deze vragen die leidden tot het geluidswerk Huidwandeling.
Ironische vrijheid – met filosoof Ronald Hünneman naar het werk van Olga Wiese
Samen met filosoof Ronald Hünneman kijkt Carmen van Bruggen naar het werk van Olga Wiese in Museum De Buitenplaats. In de stad Groningen is Wiese een fenomeen – al ruim zestig jaar maakt ze olieverfschilderijen en wandschilderingen in groot formaat van fantasierijke taferelen – maar buiten Noord-Nederland is Wiese nauwelijks bekend. Ook Hünneman kent haar werk niet. Daar moet verandering in komen.
KAN NIET BESTAAT NIET: Rinke Nijburg
In aflevering vijftien van Kan niet bestaat niet gaat Lieneke Hulshof in gesprek met Rinke Nijburg over ego, religie en de tegenstrijdigheden die in ieder mens verankerd zijn. Nijburgs niet-gemaakte werk zou een menselijk, eigentijds en universeel religieus moeten zijn: een voorstelling waarin Jezus Maria zou baren. Als Nijburg vervolgens stilstaat bij het idee dat religieus werk in de mode zou raken, schrikt hij en ervaart hij een innerlijk conflict: hij wil Jezus toch eigenlijk liever voor zichzelf houden. Terwijl hij ook voelt dat je hem juist aan iedereen zou moeten willen geven.
In de baarmoeder – met Basje Boer naar MaMA
In aflevering XX van De ontmoeting bezoekt Alma Mathijsen samen met schrijver Basje Boer Raak Mij Aan, Om Ons Te Zien van Giovanni Maisto Ferreira in Showroom MAMA. Een tentoonstelling die uitdaagt om je over te geven aan zachtheid en waarin de verschillende ruimtes je dragen.
Atelierbezoek: Cora van Antwerpen
Kunstenaar Cora van Antwerpen ergert zich als ze mensen met een academische afstandelijkheid hoort discussiëren over seksueel misbruik. Die ergernis is aanleiding voor haar nieuwste serie schilderijen.
Hoe we onze verhalen vertellen – afstuderen van de KABK in een rumoerig jaar
*English version belowIn de herfst van 2018, een paar weken nadat bijna elke vrouw die ik ken ‘Me Too’ schreef…
Wat is er mis met de kunstacademie ? (deel II) – Hoe het avant-gardisme kunstonderwijs in de weg zit
Eind december schreef ik een artikel ‘Wat is er mis met de kunstacademie?’ waarin ik op zoek ging naar weeffouten…
De bredere kracht achter verandering – in gesprek met F-Razzor
Maandag, op Internationale Vrouwendag, is de webshop van F-Razzor gelanceerd. Rijksakademie alumni uit de periode van 2014 tot 2017 verkopen…
Archiving paradigm shifts – ‘cancel culture’, online debate, the ever evolving art field dynamics
2021 comes with its particular cultural framework, following one very tumultuous 2020. It’s a year in which we’re still bound…
Het archiveren van nieuwe denkwijzen – ‘cancel culture’, online debat en de immer evoluerende dynamiek van het kunstveld
2021 komt met een compleet eigen cultureel kader, volgend op een erg tumultueus 2020. Het is een jaar waarin we…
What’s wrong with the art academy? – in search of flaws in art education
In 1989, at sixteen years old, I participated in the entrance exam of the art academy in Maastricht. From the…
Wat is er mis met de kunstacademie? – Op zoek naar weeffouten in het kunstonderwijs
In 1989, ik was toen 16 jaar oud, deed ik toelating voor de kunstacademie in Maastricht. Vanaf het moment dat…