Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis in Kunst is Lang
Woensdag 13 juni zijn kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hen in gesprek over hun werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Het kunstenaarsduo maakt tekeningen, foto’s, video’s, sculpturen en installaties die commentaar geven op de hedendaagse samenleving. Anan Striker is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.
‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.
Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.
De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube.
———————————————————————————————————
Tekeningen, nauwkeurig in scene gezette foto’s, sculpturen en video zijn maar een deel van het grote aantal media dat Sylvie Zijlmans (1964) en Hewald Jongenelis (1962) gebruiken in hun werk. Sinds het begin is hun werk gebaseerd op het bevragen van de maatschappij.
Hun recente dynamische tekeningen sporen mensen aan om actie te ondernemen en op een andere manier te gaan kijken naar actuele politieke en sociale problemen. De tekeningen resulteerden in de overweldigende theatrale installatie ‘The Magnetic North & The Idea of Freedom’ (2017) in het Boijmans van Beuningen Museum. De installatie verbond de keerzijde van de hipheid van Amsterdam Noord met grotere thema’s, zoals individuele vrijheid en de actuele vluchtelingenkrisis. Het alledaagse leven in een uitbreidende stad werd een metafoor voor onze tijd.
Eerdere werken zijn gebaseerd op gebeurtenissen die de levens van mensen onderbreken: verwoestende en vernietigende drama’s, gerelateerd aan de politieke en economische krisis, gereduceerd tot een menselijke schaal. Lekkende plafonds, overstroomde huizen, beschimmelde muren, instortende huizen. Zijlmans en Jongenelis creëren in deze chaos beelden die nieuwe mogelijkheden en een nieuwe orde voorstellen
Anan Striker is een beelddichter. In zijn vrolijke, luchtige schilderijen, tekeningen, foto’s en installaties zit steevast een woordgrap of geestig beeldrijm verstopt. Vaak iets met rapteksten. In enkele rake lijnen of ingrepen laat de kunstenaar zien hoe zijn blik op de alledaagse wereld om ons heen eruit ziet. Striker slaagt er in om je telkens toch nòg een keer te laten kijken. Het kan toch niet waar zijn, dat die schoen gewoon blijft staan terwijl ie uit het gras steekt? En is dat niet steeds de naam van de kunstenaar, die opduikt in het ritme van bruggen, trappen, op een menukaart en zelfs op een walkman? Twee of drie keer kijken = meer zien = meer verwondering. (Tekst: Inge Pollet)
KUNST IS LANG
en het leven is kort
Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.
Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM