Luis Maly

Stand to love

Online tentoonstelling
23 juli 2024

Voor deze editie van Beelden in Leiden heeft kunstenaar Luis Maly inspiratie gehaald uit het leven en werk van drie vrouwen die zich hebben ingezet voor het redden van de planeet. In de levens van de Hondurese milieuactivist Berta Cáceres, de Duitse politicus en ecofeminist Petra Kelly en Franse filosoof Françoise d’Eaubonne komen voor Maly het ecofeminisme, de dood en het nu samen. Maly onderzocht wie de eigenaars zijn van windparkbedrijven in Nederland, 90 procent van de eigenaren bleek wit en man te zijn. Maly ondervond dat de groene, kapitalistische beweging in Nederland die zichzelf presenteert als redder van de wereld, ingebed is in het patriarchaat.

De Franse filosoof Françoise d’Eaubonne (1920-2005) bedacht de term ecofeminisme en in haar boek ‘Ecofeminism or Death’ stelt ze dat zonder een feministische benadering de planeet zal vergaan.
De tweede vrouw is de Duitse politicus en ecofeminist Petra Kelly (1947-1992). Met Die Grünen lukte het haar om voor het eerst in de wereldgeschiedenis een partij in het parlement te krijgen die strijdt voor het klimaat.

In 1992 werd ze doodgeschoten door haar partner van wie later bekend werd dat hij mogelijk voor de Stasi werkte, de geheime dienst van de DDR.
De laatste vrouw is de Hondurese milieuactivist Berta Cáceres (1971-2016) die behoorde tot de inheemse gemeenschap Lenca. In de jaren voor haar dood voerde ze een strijd tegen een energiebedrijf dat een waterkrachtcentrale wilde bouwen bij een rivier in de buurt waarvan de Lencas leven. Na vijf jaar verzet werd Berta in 2016 in haar huis vermoord in opdracht van de voormalige bestuursvoorzitter van het energiebedrijf.
In deze drie levens komen voor Maly het ecofeminisme, de dood en het nu samen.
Maly is voorstander van groene energie, maar hij vindt dat de energietransitie transparant en rechtvaardig moet gebeuren. Anders gezegd: de transitie zou ecofeministisch moeten zijn. Deze thematiek diept hij al een aantal jaren uit in zijn werk.
Voor zijn nieuwe beeld in Leiden onderzocht Maly wie eigenaar is van windparkbedrijven in Nederland. In een database van alle bedrijven bleek 90 procent van de eigenaren wit en man te zijn. Hij ondervond dat de groene, kapitalistische beweging in Nederland die zichzelf presenteert als redder van de wereld, ingebed is in het patriarchaat. De energietransitie is voornamelijk gericht op winst maken ten koste van gemeenschappen en kwetsbare landschappen.
In zijn nieuwe sculptuur heeft hij deze verschillende aspecten samengevoegd. In een vierkante ruimte hangen sculpturen die de drie vrouwen eren. Ze zijn onzichtbaar door groene reclamebanners die de ruimte donker maken, maar worden verlicht zodra het waait. Maly nodigt de bezoeker uit voorbij de groene doeken te kijken.

De online tentoonstelling van Maly laat zijn onderzoek zien dat als basis diende voor zijn nieuwe sculptuur over het leven van Redmond.

Stand to love - Luis Maly. Kunstenwerken Beelden in Leiden 2024 - foto: Wilke Geurds
Stand to love - Luis Maly. Kunstenwerken Beelden in Leiden 2024 - foto: Wilke Geurds
Stand to love - Luis Maly. Kunstenwerken Beelden in Leiden 2024 - foto: Wilke Geurds

 De Beelden in Leiden expositie She Said, waarvoor Maly een nieuw sculptuur maakte, is nog tot en met 4 augustus 2024 te zien op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden

Francoise D’Eaubonne, author of Feminism or Death, a book introducing the term Ecofeminism. credit: Manon Aubel
Petra Kelly, photo from the personal archive of fellow ecofeminist and friend Charlene Spretnak
Berta Caceres meeting with fellow Lenca people at the Rio Gualcarque. photo credit: Tim Russo
Research trip: Peaceful protest by local environmental activist organizations against energy companies' plan to deforest a natural reserve in order to install wind turbines in the area of Pilio in Greece.
Research trip: Wind farm in south Evia, Greece. https://youtu.be/X6nSemuvDqA
Collage of directors of companies involved in wind energy in the Netherlands
Research trip: Sheep stables in Agrafa mountains, Greece.
Research trip: Interior of shepherd’s house in Agrafa mountains, Greece.
In Baotou,the largest chemical waste pond of China filled with black grey sludge of sludge of toxic and radioactive material. Boatou is the global capital for rare earth elements – metals that are vital to modern technology and especially renewable energy. Photo credit: Tom Cheshire
3d render/ sketch for sculpture in Beelden in Leiden
Prefabrication of Beelden in Leiden sculpture in studio
Copper from Leiden metal scrap yard which was used to make custom bronze alloy for Beelden in Leiden
Sand casting of traditional Nepalese textile at Make Eindhoven by Rino Sijen
Bronze sculptures produced by Rino Sijen for Beelden in Leiden. The Bronze is self- made by remelting metal scrap from the Leiden region
Zoom call with Eleanor LeCain, American politician and ecofeminist, close friend of Petra Kelly
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later