Stand to love
Voor deze editie van Beelden in Leiden heeft kunstenaar Luis Maly inspiratie gehaald uit het leven en werk van drie vrouwen die zich hebben ingezet voor het redden van de planeet. In de levens van de Hondurese milieuactivist Berta Cáceres, de Duitse politicus en ecofeminist Petra Kelly en Franse filosoof Françoise d’Eaubonne komen voor Maly het ecofeminisme, de dood en het nu samen. Maly onderzocht wie de eigenaars zijn van windparkbedrijven in Nederland, 90 procent van de eigenaren bleek wit en man te zijn. Maly ondervond dat de groene, kapitalistische beweging in Nederland die zichzelf presenteert als redder van de wereld, ingebed is in het patriarchaat.
De Franse filosoof Françoise d’Eaubonne (1920-2005) bedacht de term ecofeminisme en in haar boek ‘Ecofeminism or Death’ stelt ze dat zonder een feministische benadering de planeet zal vergaan.
De tweede vrouw is de Duitse politicus en ecofeminist Petra Kelly (1947-1992). Met Die Grünen lukte het haar om voor het eerst in de wereldgeschiedenis een partij in het parlement te krijgen die strijdt voor het klimaat.
In 1992 werd ze doodgeschoten door haar partner van wie later bekend werd dat hij mogelijk voor de Stasi werkte, de geheime dienst van de DDR.
De laatste vrouw is de Hondurese milieuactivist Berta Cáceres (1971-2016) die behoorde tot de inheemse gemeenschap Lenca. In de jaren voor haar dood voerde ze een strijd tegen een energiebedrijf dat een waterkrachtcentrale wilde bouwen bij een rivier in de buurt waarvan de Lencas leven. Na vijf jaar verzet werd Berta in 2016 in haar huis vermoord in opdracht van de voormalige bestuursvoorzitter van het energiebedrijf.
In deze drie levens komen voor Maly het ecofeminisme, de dood en het nu samen.
Maly is voorstander van groene energie, maar hij vindt dat de energietransitie transparant en rechtvaardig moet gebeuren. Anders gezegd: de transitie zou ecofeministisch moeten zijn. Deze thematiek diept hij al een aantal jaren uit in zijn werk.
Voor zijn nieuwe beeld in Leiden onderzocht Maly wie eigenaar is van windparkbedrijven in Nederland. In een database van alle bedrijven bleek 90 procent van de eigenaren wit en man te zijn. Hij ondervond dat de groene, kapitalistische beweging in Nederland die zichzelf presenteert als redder van de wereld, ingebed is in het patriarchaat. De energietransitie is voornamelijk gericht op winst maken ten koste van gemeenschappen en kwetsbare landschappen.
In zijn nieuwe sculptuur heeft hij deze verschillende aspecten samengevoegd. In een vierkante ruimte hangen sculpturen die de drie vrouwen eren. Ze zijn onzichtbaar door groene reclamebanners die de ruimte donker maken, maar worden verlicht zodra het waait. Maly nodigt de bezoeker uit voorbij de groene doeken te kijken.
De online tentoonstelling van Maly laat zijn onderzoek zien dat als basis diende voor zijn nieuwe sculptuur over het leven van Redmond.
De Beelden in Leiden expositie She Said, waarvoor Maly een nieuw sculptuur maakte, is nog tot en met 4 augustus 2024 te zien op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden