Speculatieve kweekvlees gerechten
Het Next Nature Lab presenteert tijdens de Dutch Design Week 2013 speculatieve kweekvlees gerechten, ontwikkeld door koks, designers, ingenieurs en kunstenaars aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ook worden gesimuleerde kweekvlees ijsjes uitgedeeld aan mensen op straat. De presentatie vormt de aftrap voor een crowdfunding campagne voor het Kweekvlees Kookboek, dat de mogelijke impact van kweekvlees op onze eetcultuur tastbaar moet maken.
Omdat kweekvlees nog in ontwikkeling is, kun je de gerechten uit het kweekvlees kookboek nog niet kunt koken. Het boek wordt gemaakt om de discussie over de toekomst van vlees aan te jagen. Het bevat zowel innovatieve en overheerlijke, maar ook vreemde en onwennige kweekvlees recepten, varirend van de gebreide biefstuk, Dodo Nuggets, Celebrity Cubes, Tovervleesballen voor de kinderen, transparante vleessushi, tot vleesijsjes gemaakt met stamcellen van een ijsbeer.
Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Onderzoekers verwachten dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Nederland is leidend in de ontwikkeling van het kweekvlees en de eerste in het lab gegroeide hamburger is onlangs gebakken. Niettemin vinden de meest mensen het nog geen aantrekkelijk idee om vlees uit een lab te eten. En dat is terecht. Want voordat we kunnen bepalen f we ooit bereid zullen zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen.
Hoewel het verleidelijk is te denken dat we met dierloos vlees de vertrouwde hamburgers, worsten en biefstukken zullen gaan nabootsen, heeft de in-vitro technologie ook een geheel eigen potentie die we ons vandaag nog amper kunnen voorstellen. Het kweekvlees kookboek maakt de mogelijke impact van kweekvlees op onze eetgewoonten nu al tastbaar voor een groot publiek.
De speculatieve kweekvlees gerechten zijn tijdens de Dutch Design Week te zien in de ID13 tentoonstelling de campus van de Technische Universiteit Eindhoven, alsmede in het Future Food House in Rotterdam van 19-27 Oktober. Het gesimuleerde kweekvlees ijs zal gedurende de Dutch Design week op diverse plekken aan mensen op straat worden uitgedeeld. Bekijk de website van Next Nature Lab voor meer informatie.