Ruchama Noorda in Kunst is Lang
Woensdag 30 mei is kunstenaar Ruchama Noorda te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met haar in gesprek over haar werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Met haar werk onderzoekt ze spiritualiteit en historische bewegingen. In 2015 promoveerde ze met haar onderzoek over de Reform beweging. Koes Staassen is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.
‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.
Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.
De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube.
———————————————————————————————————
Ruchama Noorda (Leiden 1979) is an artist who uses diverse media and materials in performances and installations. In 2002 her video piece “Annunciatie” “(Annunciation)” was acquired by the Museum het Domein in Sittard. In 2008 she installed ‘Statisch Vooruitgangsmonument’ (‘Static Monument to Progress’) in the Museum De Lakenhal’s Project Space in Leiden in which she combined selected works from the Museum’s De Stijl collection with her own work and items from the artist’s personal collection of Anthroposophical artifacts. The exhibition juxtaposed ideas of progress-through-design alongside occult elements within modernism to produce a space in which the desire for an all-encompassing ideology of transformation was materialized within a subjective historical framework.
In 2015 Noorda received a PhD degree from University of Leiden where she researched the impact across the arts and culture in Europe and the USA of the early 20th century Lebensreform (Life Reform) movement. In her practice Noorda recycles elements of Reform pedagogy, arts, crafts, dance, diet and ritual practices in performance and installation works that both engage and challenge contemporary communitarian and counter-cultural aspirations, practices and beliefs. By highlighting the mystical and magical elements within the Reform tradition along with other undigested and ‘irrational’ material her works perform a séance-function- excavating, the repressed and buried histories within the Modern in ways that set out to complicate hard and fast distinctions between progressive and conservative social and artistic movements. In works such as “Asocialen-Private Prophesy [Diepenheim, 2012] this concern with first principles has led her to engage with basic materials like dirt and mud as she hosts transformative invented rituals in temporary structures built literally from the ground up.
Koes Staassen die in 2014 afstudeerde aan de Academie St. Joost ’s-Hertogenbosch licht zijn tekeningen als volgt toe: “Zolang als ik me kan herinneren voel ik mij aangetrokken tot glanzende verleidelijke oppervlakten en objecten. Ik verlang ernaar om deze objecten in contact te brengen met het lichaam. De relatie tussen lichaam en object is ambigu. Komt mijn verlangen uit de impuls om te decoreren of vanuit de fantasie om het lichaam te bedreigen?
Vaak voel ik grote schaamte om toe te geven aan mijn verlangen, maar ik kan niet ontsnappen aan de noodzaak om te tekenen wat ik wil zien. Een model wordt uitgenodigd en een spel van overgave wordt uitgevoerd, een ritueel verricht. Het is belangrijk om schaamte en verlangen elkaar te laten ontmoeten en het proces te laten leiden, laat het materiaal worden. Er is grote schoonheid in het duister van het verlangen.” Tekst van Galerie Mieke van Schaijk
KUNST IS LANG
en het leven is kort
Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.
Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM