Mister Motley Tendens x Brainwash Festival
Mister Motley organiseert voor het Brainwash Festival in Amsterdam vier programma onderdelen naar aanleiding van de Tendens rubriek op zaterdag 28 oktober. Lees hieronder alles over het programma, de tijden en de uitgenodigde sprekers.
Diversiteit 17:30 – 18:10 Frascati I
Het agenderen van diversiteitsproblematiek levert zoveel emotionele reacties op dat praktische handvatten of concrete oplossingen nog ver te zoeken zijn. Welke (beeld) taal is wél in staat de kwestie daadwerkelijk aan te kaarten? Een roulerend panel van, zowel belevende als beschouwende, experts op het gebied van diversiteit gaat niet in gesprek maar onderwerpt elkaar om beurten met scherpe en (nog) onbekende vragen. Wie zit aan welke kant van de tafel, en wat is het verschil tussen de luisterende en sprekende partij? Historicus Steven ten Thije, schrijver Fiep van Bodegom en curator Vincent van Velsen buigen zich over dit programma.
Levenskunst als handelswaar 18:30 – 19:10 Frascati I
Waar komt de breed gedragen fascinatie met zelfhulp vandaan? En kun je kunstwerken überhaupt wel interpreteren als ‘een advies’? Wat zegt dit over het hedendaagse, ongeduldige verlangen naar zelfverbetering waarbij alles (kunst, filosofie, literatuur) in dienst komt te staan van meer persoonlijk geluk? Filosoof Thijs Lijster waarschuwt voor de gevaren van dit collectief narcisme terwijl kunstenaar Mathijs Booij een poging doet om zelfs van Lijsters lezing een levenskunstig recept te maken.
Autonomie is dood 19:30 – 20:10 Frascati I
Collectieven, kruisbestuivingen, collaboraties: ‘samen’ mag dan wel populair zijn in de kunst, het bedrijfsleven en als politiek ideaal, het lijkt nog altijd lijnrecht te staan op ‘(artistieke) autonomie’. Kunstenaar Aukje Dekker bevraagt tijdens Brainwash Festival of authenticiteit in een samenwerking kan ontstaan en wat dit dan betekent voor falen, slagen en auteurschap. In een deconstructie van haar(?) maakproces, onderzoekt ze waar het individuele idee eindigt en de samensmelting begint.
De drang (n)iets na te laten 20:30 – 21:10 Frascati I
Hoe verhoudt de mens en de kunstenaar zich tot de angst voor eindigheid en het verlangen onderdeel uit te maken van de geschiedenis? Wanneer je jezelf pas definieert als je laat zien wat diep vanbinnen schuilt, dan is kunst -in de breedste zin van het woord- wellicht de ultieme vorm om de eigen authenticiteit in te uiten, of zelfs: te creëren. Of schuilt échte schoonheid juist in wat je niet zicht –of tastbaar is? Kunstenaar Gijs Frieling houdt een pleidooi voor tijdelijkheid en socioloog Ruben Jacobs onderzoekt welke vorm de drang iets na te laten aanneemt in een post-humane samenleving.
Klik hier om een kaarte te bemachtigen.
Klik hier voor meer informatie over de andere programma onderdelen van Brainwash Festival.
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Brainwash Festival en het AFK.