Mister Motley

Mister Motley – Brainwash festival 2018

5 oktober 2018

Mister Motley nodigt op zaterdag 27 oktober in Amsterdam tijdens Brainwash festival kunstenaars, wetenschappers en denkers uit om tijdgeestverschijnselen vanuit hun eigen praktijk te bespreken. Welke structuren liggen er ten grondslag aan onze verlangens, opvattingen en illusies? In combinatie met performance stellen we deze onderwerpen ter discussie met de kunst(enaar) nu eens niet als illustratie, maar als actieve gesprekspartner. 

Kan kunst de wet breken? – FRASCATI II – 13:20 – 14:00
In een wereld die steeds meer door abstracte handelsstromen, juridische systemen en digitale infrastructuren wordt georganiseerd, beginnen ook veel makers zich van tastbare objecten af te wenden richting systeemvormgeving en de manipulatie hiervan. Steeds meer kunstenaars, theatermakers, architecten en activisten verdiepen zich in het recht. Maar, kan kunst wel echt politieke verandering brengen door het rechtssysteem in te zetten? Of is kunst als een morele vrijplaats die zich buiten de wet beweegt? 

In dit programma gaan Lara Staal (politiek curator) en Victor Koppe (voormalig internationaal strafrechtadvocaat) onder leiding van wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk met elkaar in discussie over morele hypocrisie binnen het internationaal recht en de vraag of performatieve kunstprojecten kunnen bijdragen aan meer gerechtigheid. Schrijver en documentairemaker Minem Sezgin sluit af met een pleidooi.

—————————————-

Het secundaire lichaam – FRASCATI II – 14:20 – 15:00
Wat gebeurt er in de technologische hoogtijdagen – waarbij er een enorme focus ligt op Artificial Intelligence – met ons lichaam? Nu het grootste deel van ons leven zich afspeelt ‘in de cloud’, lijkt het fysieke en de noodzaak van lichamelijke aanwezigheid, steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Tegelijkertijd is de aandacht voor fitness en gezond eten nog nooit zo aanwezig geweest als in onze hedendaagse lifestyle cultuur. Hoe denken we over ons lichaam? En hoe beïnvloedt het virtuele tijdperk liefde en seks?

Schrijver Daan Borrel bespreekt haar weerzin tegen het secundaire lichaam in virtual reality en games. Tegelijk vraagt ze zich af wat het verschil is ten aanzien van zelfbeminnen, waarbij je tenslotte ook met een tweede, binnen-lichaam werkt. Kunstenaar Daan Couzijn onderzoekt in zijn werk de verhouding tussen zijn fysieke en digitale lijf. Tijdens Brainwash doet hij een performance waarbij hij een poging doet de twee met elkaar te verenigen en geeft digitale animatie hem de mogelijkheid om seks te hebben met zichzelf.  

—————————————-

Politieke correctheid: wie mag welk verhaal vertellen? – FRASCATI II – 15:20 – 16:00
Nu politieke correctheid vaker gezien wordt als “schijnheilig” dan als “respectvol gedrag”, dringt de discussie zich op welke taal en toon nog effectief zijn. Inherent aan de betekenis van politieke correctheid ligt het grijze gebied over de vraag wie het recht heeft om welk verhaal te vertellen. Kan een witte en in Nederland geboren fotograaf werk maken over de oorlog in Congo? Kan een zwarte en in Afrika geboren acteur Willem van Oranje spelen? Of is het een voorwaarde dat makers de verhalen die ze vertellen ook zelf hebben ervaren of cultureel-historisch mee verbonden zijn? 

In dit programma dragen Ilias Mahtab (Groen-Links politicus), Wieke ten Cate (theaterregisseur) en Julius Thissen (kunstenaar) alle drie een persoonlijke column voor over hoe om te gaan als maker met culturele appropriatie en politieke correctheid in onze hedendaagse samenleving.  

—————————————-

Klik hier voor kaarten en voor het hele programma van Brainwash 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later