Leerling/Meester project
Honderden studenten stromen jaarlijks als jonge kunstenaars de wijde wereld in na (minimaal) vier jaar academie. En dan? Een nieuwe tijd breekt aan: een groot verlangen naar een galerie die al je werk koopt, een angst voor het gapende zwarte gat en andere onzekerheden worden aan je voeten geworpen. Geruststelling één: een kunstenaar moet, ja moet, onzeker om zijn werk te kunnen maken. Je telkens weer opnieuw afvragen of dit het werk wat je wilt maken, of het goed is, of het ergens over gaat, of het niet al gedaan is of het niet te vaag is, of, of. Wel moet je de ballen hebben om dat werk toch telkens weer te tonen (en te laten afwijzen).
In het kader van het Leerling/Meester project organiseerde Kunstpodium T op maandag 9 september 2012 organiseerde al de Dag van de Jonge Kunstenaar, om alle jonge kunstenaars te informeren, adviseren en ervaringen uit te wisselen. Voor deze dag waren een aantal ervaringsdeskundigen uitgenodigd in de Pont in Tilburg. Verschillende galerieën, bekende kunstenaars, fondsen, innovatieve initiatieven, tijdschriften en ondernemers waren naar de Pont geroepen om ons te ondersteunen. Waar laat je je werk? Is cultureel ondernemerschap onderdeel van een autonome studie? Welke carrière past bij je karakter? En is netwerken echt nodig?
Tips van de Dag van de Jonge Kunstenaar:
– Zorg voor kritische vrienden. Vrienden die al je werk mooi, prachtig en leuk vinden zijn voor je carrière geen goede vrienden.
– Luister goed naar je karakter, maak werk wat bij je past.
– Ga om met leeftijdsgenoten, beste vrienden worden met die gerenommeerde (en op leeftijd) curator werkt niet.
– Maak een Facebook aan met jouw werk erop.
– Veel kunst kijken, zie je jouw werk in veelvoud voorbij komen dan weet je dat je misschien iets anders moet gaan maken. Tenzij het zou jouw DING is, blijf dan lekker uniek doen.
– Niemand komt jouw atelier in wandelen om je werk te komen bekijken, zorg dat je werk zichtbaar is.
Voor de zesde editie van het Leerling/Meester project zijn weer verschillende leerlingen van kunstacademies begeleidt door hun meesters, samen maakten ze nieuw werk. Nu is het tijd om het nieuwe werk tentoon te stellen.
De jonge kunstenaars komen van 10 kunstacademies uit Nederland en België,
samen zijn dat80 jonge kunstenaars,
begeleidt door 22 hedendaagse meesters,
te zien in totaal in 22 exposities,
te zien op 6 satellietlocaties,
en daarnaast nog 6 meestergesprekken in Museum De Pont.
In Kunstpodium T kun je nu de tweede van 22 exposities zien. Een expositie met werk van meester Arno Mertens en leerlingen Jeroen Duijf, Lisette Schumacher, Vera Gulikers. Vier kunstenaars met een bijzondere band met hun materiaal. Het materiaal als doel, niet als middel. Als beeld zelf. Zij lopen op drassige grond, kijkend naar de sporen die hun handelingen nalaten – de voetafdruk in de modder – Zij stappen rond in zelfopgeroepen mist en verlangen niet direct een uitweg – de druppel inkt in een glas water – Zij weten dat restant ok beeld is. Zij werken met open einde, discrimineren niet en veel is toegelaten.
Kijk voor meer informatie op de website van Kunstpodium T.