Kunst is Lang – over gelijkheidsstrijd
Kunst is Lang is met vakantie. Een mooi moment om deze zomerstop terug te blikken naar een aantal afleveringen van afgelopen seizoen, gecatagoriseerd op thema. In september is het radioprogramma terug met nieuwe lading kunstenaars die gevraagd worden op het lijntje te stappen, de onvermijdelijke wind van twijfel voor lief te nemen en tijdens het gesprek een schurende balans te vinden, om naar onontdekt terrein te schuifelen. Vandaag: Kunst is Lang – over gelijkheidsstrijd.
Marga Weimans
”Ik hoop dat in de toekomst het wegmoffelen van ons koloniaal verleden ophoudt en dat ook jonge, witte makers daarmee aan de slag gaan. De kunstenaar wordt veelal gezien als paradepaardje van de progressieve kant in een samenleving. Je kan je zelf dan wel voordoen als kritisch en progressief, maar dat moet je dan ook zijn naar je eigen verleden toe en zorgen dat overtelde verhalen, verteld worden.” Een gesprek over dat waar we maar nauwelijks diepgaand over spreken in Nederland: de zwarte bladzijden van ons koloniaal verleden. Omdat Weimans in haar werk altijd met een herscheppende kracht de geschiedenis hernoemt en los maakt wat vast zat.
Tinkebell
Ze heeft het haar levensmissie gemaakt om de wereld te redden. Ze werd beroemd omdat ze een tas van haar eigen kat maakte, liet zich steriliseren tegen overbevolking en reisde naar Fukushima om een boek te schrijven over het gevaar van angst. Tinkebell kijkt letterlijk door een roze bril naar het leven, maar haar projecten zorgen bijna zonder uitzondering voor ophef. Luuk Heezen ging met de kunstenaar in gesprek over haar kijk op de wereld.
Arna Mackic
Hoeveel macht heeft architectuur? Kan zij grip krijgen op maatschappelijke problemen, fenomenen en narratieven en deze ook aanpassen? Vorig jaar won Arna Mackic met Studio L A de Jonge Maaskantprijs voor architectuur. Afgelopen seizoen ging ze met Luuk Heezen in gesprek over de invloed die architectuur kan hebben op de maatschappij: over de zoektocht naar inclusieve architectuur en de problemen van onze huidige openbare, publieke ruimte.