KUNST IS COLLECTIEF: We Make Carpets
In aflevering acht van Kunst is Collectief zijn Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en Bob Waardenburg van collectief We Make Carpets te gast. Ze maken tapijten door patronen te leggen met alledaagse voorwerpen zoals schuursponzen, pleisters, potloden en paperclips. ‘Je bent pas samen aan het maken als je samen gáát maken. Als je vooraf gaat bedenken wat het eindresultaat wordt, is er geen ruimte meer voor samen ontdekken wat het zou kunnen worden.’
In de achtste aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang waarin we onderzoeken wat het betekent om een collectief te zijn – is We Make Carpets te gast. Ontwerpers Marcia Nolte en Stijn van der Vleuten en beeldend kunstenaar Bob Waardenburg maken sinds 2009 tapijten met kleurrijke alledaagse objecten: van paperclips en potloden tot schuursponsjes en vuurwerk.
Het drietal trekt de hele wereld over om op uitnodiging, speciaal voor een bepaalde plek, een installatie te maken bestaande uit één soort object. We Make Carpets gebruikt als materiaal alledaagse voorwerpen zoals frietvorkjes, slingers en pleisters die een link hebben met de locatie en daar een relatie mee aangaan. Het zijn meestal dingen die in bulk geproduceerd worden en door We Make Carpets in grote hoeveelheden verzameld of ingekocht kunnen worden. Vervolgens spendeert het trio dagen of zelfs weken om deze producten zodanig te rangschikken dat er een fascinerend patroon ontstaat. Een haast monomaan karwei. We Make Carpets creëert door herhaling van de simpelste objecten tijdelijke tapijten, wandkleden of gordijnen, die zich kenmerken door hun kleurrijke en enigszins absurde karakter.
Voor het maakproces werkt We Make Carpets vanuit het midden van het toekomstige tapijt: daar ontstaan door het groeperen van de in bulk aangeschafte objecten de eerste patronen. De leden van We Make Carpets werken geconcentreerd, observerend en heel nauwkeurig aan hun locatiespecifieke tapijten. Ze kijken naar elkaar en volgen de patronen die onder hun handen ontstaan: een van hen legt, de andere twee kopiëren. Het resultaat vormt zich vanuit improvisatie, spel en conversatie. Maar wat gebeurt er na afloop met die enorme aantallen schuursponzen, paperclips of slingers? Marcia, Bob en Stijn vertellen dat er in hun praktijk steeds meer nadruk komt te liggen op de duurzaamheid en hergebruik van het materiaal. De voorwerpen worden steeds vaker gedoneerd, gerecycled of opgeslagen.
‘Je bent pas samen aan het maken als je samen gáát maken. Als je vooraf gaat bedenken wat het eindresultaat wordt, is er geen ruimte meer voor samen ontdekken wat het zou kunnen worden.’
Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?