KUNST IS COLLECTIEF: Questions Collective
In de allereerste aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang – zijn Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens van Questions Collective te gast. Als welke lekkernij voelen zij zich op de dag van de opname? In gesprek met Luuk Heezen vertelt Questions Collective over hoe deze vraag en andere werkvormen bijdragen aan het blijven ontwikkelen van hun collectieve samenwerking, wat het belang is van een opperhoofd per project en over de ongekende kracht van ‘emergency eggs’.
Wat betekent het om een collectief te zijn? In de tiendelige podcast Kunst is Collectief – de speciale voorjaarsreeks van Kunst is Lang – gaat presentator Luuk Heezen tien weken lang een uur de diepte in met steeds een ander collectief. Hoe ziet hun samenwerkingsstructuur eruit? Noemen ze zichzelf eigenlijk wel een collectief? Hoe verhouden de afzonderlijke leden zich tot het geheel? Hoe neem je gezamenlijk beslissingen? In deze eerste aflevering van Kunst is Collectief zijn Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens van Questions Collective te gast.
Questions Collective is een kleurrijk, energiek en sociaal geëngageerd wezen dat multidisciplinaire kunst maakt om de status quo te bevragen. Ze rebelleren tegen de regels van de kunstwereld en willen deze openbreken en inclusiever maken: ze pretenderen niet de waarheid in pacht te hebben, maar durven vragen te stellen en te experimenteren. Zo willen ze anderen stimuleren om ook nieuwsgierig te zijn en hun eigen plek in de (kunst-)wereld te claimen. Questions Collective ziet de toekomst als een constructie die de mens deels zelf, stap voor stap, kan opbouwen. Samenwerking is daarbij essentieel.
Questions Collective is geboren uit een groep bevriende kunstenaars die behoefte hadden elkaar te steunen in hun individuele praktijk en dit leidde tot artistieke samenwerkingen. Ze combineren hun uiteenlopende achtergronden in ontwerp, muziek, theater en beeldende kunst in het maken van multidisciplinair werk. Door de combinatie van hun verschillende achtergronden zijn er talloze mogelijkheden: van een internetmusical tot een stapel bakstenen gemaakt van schuim die ervan droomt ooit Mount Fuji te worden. Of een performance waarin de vier met uitvergrote make-up attributen door de wijk bewegen, als symbool voor de make-up die kunstenaars vaak zijn voor een slechte wijk.
‘Voor nieuwe projecten sluiten we weddenschappen af van wat mis zou kunnen gaan. Wie verliest zijn portemonnee? Zitten er kakkerlakken in het appartement? Wie komt in aanraking met de politie? Wie huilt er het meest? Uitspreken naar elkaar dat je ergens bang voor bent maakt je automatisch minder bang en minder alleen.’
Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?