KUNST IS COLLECTIEF: Club Gewalt
In aflevering zes van Kunst is Collectief is Club Gewalt te gast. Het Rotterdamse collectief maakt, componeert, produceert en vertolkt eigen werk. In gesprek met Luuk Heezen vertelt Club Gewalt over hoe de zoektocht naar meerstemmigheid naast pijnlijk ook productief kan zijn.
In de zesde aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang waarin we onderzoeken wat het betekent om een collectief te zijn – vertelt Club Gewalt over hoe de zoektocht naar meerstemmigheid naast pijnlijk ook productief kan zijn. Club Gewalt maakt, componeert, produceert en vertolkt eigen werk. Muziek is daarbij voor hen de onvermijdelijke en verbindende factor.
Het Rotterdamse collectief bestaat momenteel uit acht leden: Gerty Van de Perre, Amir Vahidi, Suzanne Kipping, Robbert Klein, Loulou Hameleers, Sanna Vrij, dramaturg Anne van de Wetering en zakelijk leider Rick Mouwen. Club Gewalt is gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial. Vanuit deze fascinaties maakt het collectief performances die uiteenlopende vormen en genres aannemen. Van musicals over het einde van de wereld tot meditatieve opera’s, van eco-feministische punkbands tot monumenten voor een verdrinkende stad en wat ze zelf onnavolgbare radiokunst noemen.
Dit jaar bestaat Club Gewalt 10 jaar en dat vieren ze met de voorstelling 10 Year Anniversary: A Choir for Killjoys. In deze jubileumvoorstelling onderzoekt Club Gewalt wat voor effect systemen van racisme en wit privilege hebben op persoonlijk vlak, namelijk binnen Club Gewalt zelf. Hoe zorg je ervoor dat je in het collectief als individu gehoord wordt? Alle leden voel(d)en de noodzaak de blik naar binnen richten en te werken aan de patronen die er de afgelopen jaren in waren geslopen, namelijk hoe wit privilege binnen het collectief voor ongelijkheid tussen de leden heeft gezorgd. Het collectief zit middenin de zoektocht naar meerstemmigheid en inclusie, een proces waarbij ze gebruik maken van verschillende trainingen. De tussentijdse conclusie? Naar elkaar luisteren en elkaar laten uitpraten. Hoewel het simpel lijkt, blijkt het een enorme uitdaging te zijn.
'Wanneer iemand vastloopt, gooien we dat centraal in de groep. Dit kan twee dingen tot gevolg hebben: we praten erover en binnen tien minuten is het alsof het nooit gebeurd is of iederéén loopt ineens vast.'
Over Kunst is Collectief
Kunst is Collectief is een initiatief van Mister Motley en ArtEZ Collective Making en gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten. Hoe geven zij het ‘samen’ vorm? Wat zijn de overwegingen, twijfels, frustraties en overtuigingen die komen kijken bij verschillende vormen van collectiviteit?