Kleine Kunstkritiek uit de Achterhoek – Niks is onmogelijk!
Het Zwarte Cross terrein ken ik alleen als festivalweide vol ronkende motoren, muziek, stunts en spektakel, maar als ik er langs wandel onderweg naar basisschool het Hof in Lichtenvoorde ligt het er vredig bij. Eenmaal voor de klas vertellen de leerlingen van groep acht me dat ze bijna allemaal wel een keer op het festival zijn geweest, maar nog nooit in een museum. Zij nodigen mij uit voor de Zwarte Cross, ik hen voor een kunstopdracht en daar gaan ze met een gestrekt been in. Hoewel ze erg te spreken waren over het door mij gekozen thema – de natuur – kwamen ze al vrij snel met suggesties die getuigen van een staaltje verbeeldingskracht waar tante Rikie trots op kan zijn. Ze tekenden allemaal ijverig een kunstwerk na van een hedendaagse kunstenaar, schreven een stukje kunstkritiek en deelden hun ideeën over het werk.
Afbeeldingen: Sahara Circle – Richard Long. Tekening door Liv (11)
‘Het kunstwerk van Richard Long bestaat uit een uit een berglandschap waar in het midden een rondje van stenen ligt. De lucht is blauw en de grond is bruin. De kunstenaar heeft de stenen mooi neergelegd en ik denk dat hij het leuk vond om te doen. Dat zie je gewoon. Ik krijg er zin van om zelf naar de bergen te gaan en ook een kunstwerk te maken. Misschien dat hij het daarom wel heeft gemaakt: zodat mensen meer wat meer naar buiten gaan om te spelen.’ – Wiecher (11)
‘Het kunstwerk van Richard Long bestaat uit een landschap waarin een cirkel van stenen ligt, met op de achtergrond een grote berg die haast wel paars lijkt in het licht. Het is aan de ene kant heel simpel maar aan de andere kant ziet het er wel speciaal uit. Ik krijg er ook een beetje een dubbel gevoel van: heel dreigend en heel fijn tegelijk. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft gemaakt omdat hij het erg mooi vond in de bergen, en dat hij daardoor zó blij was dat hij gewoon begon met iets te maken. Dat heb ik ook wel eens. – Liv (11)
Afbeeldingen: Surrounded Islands – Christo en Jeanne Claude. Tekening door Nikae (11)
‘Op de foto van het kunstwerk van Christo en Jean-Claude zie ik een waterlandschap met op de achtergrond een stad. In het blauwe water liggen drie eilanden met alleen maar bomen. Om het eiland zitten een soort roze plastic vormen waar je met een beetje fantasie allemaal coole dingen in kunt zien. In het eerste kunstwerk zie ik bijvoorbeeld een roze hart. Ik heb zelf niks met kunst dus ik zou dit niet in de Achterhoek hoeven te hebben, maar ik snap best dat mensen er een vrolijk gevoel van krijgen. Ik denk dat de kunstenaars het daarom hebben gemaakt: om mensen op te vrolijken. Maar ook om te laten zien dat de natuur mooi is en we daar goed voor moeten zorgen. Daar ben ik het wel mee eens natuurlijk.’ – Nikae (11)
Het kunstwerk van James Turrel is een droomachtige ruimte met een supergroot rond raam waardoor je de lucht ziet. Die gaat van wit naar lichtblauw en donkerblauw. Middenin de ruimte is een trap die wel van goud lijkt en naar de hemel gaat. Onderaan de trap ligt iets wat op de maan lijkt. Ik denk dat het superfijn moet zijn om in deze ruimte te zijn, omdat je dan helemaal tot rust komt en het er haast magisch uitziet. Ik vind het ook bijzonder dat de kunstenaar ooit piloot is geweest en hij nu kunst maakt die maakt dat je ook een beetje in de lucht bent. Ook vind ik het mooi dat het kunstwerk de hele dag verandert, omdat je natuurlijk naar de echte lucht kijkt en die is nooit hetzelfde. Ik zou heel erg graag naar dit kunstwerk toe willen. Of dat meneer Turrel er eentje in de Achterhoek maakt. Dat zou geweldig zijn.’ – Jolijn (11)
Afbeeldingen: Aardeuitwrijvingen – Herman de Vries. Tekening door Liv (11)
‘Het kunstwerk van Herman de Vries bestaat uit allemaal verschillende kleuren aarde van over de hele wereld. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende kleuren aarde bestonden, maar nu ik het weet word ik er heel vrolijk van. Hij heeft er alleen wel heel erg lang over gedaan om die kleuren te verzamelen, want in Nederland heb je die echt niet in de grond. Dat vind ik wel jammer. Dit kunstwerk leek me eerst best makkelijk, maar je gaat er wel echt over nadenken. Ik denk dat meneer De Vries wil laten zien dat er heel veel kleuren op de wereld zijn en dat we goed op de aarde moeten passen. Maar ik denk ook dat hij hoopt dat mensen gewoon vrolijk worden van zijn werk, omdat er zoveel kleur in zit. Ik word er in ieder geval wel vrolijk van.’ – Philomijn (11)
Afbeeldingen: De man die wolken meet – Jan Fabre. Tekening door Dries (11)
‘Ik zie een beeld waarvan ik denk dat het op het strand staat. De lucht is namelijk heel blauw, net zoals bij de zee. Het beeld bestaat uit een ladder en op die ladder staat een man met zijn armen omhoog. De man is helemaal van goud en hij heeft een meetlat vast. Ik heb er heel lang naar gekeken en over nagedacht wat het verhaal erachter is, maar ik denk dat hij de lucht aan het meten is. Of de wolken. Dat vind ik wel een beetje raar want dat kan natuurlijk helemaal niet. Die verandert ook de hele tijd. Ik vind het kunstwerk daarom een beetje grappig. Ik vind die fantasie wel mooi. Ook al snap ik er niks van, ik word er toch blij van.’ – Claudia (11)
Afbeeldingen: Unwired – Jacqueline Hassink. Tekening door Mijs (10)
‘Het kunstwerk van Jacqueline Hassink is een foto van een mooi landschap met een zwierende rivier en verschillende kleuren. De rivier lijkt bijna zwart en de aarde en heuvels er omheen zijn bruin en lichtgroen. Ik vind het wel bijzonder dat dit een van de weinige plekken is waar je geen bereik hebt. Ik denk dat de kunstenaar dit kunstwerk heeft gemaakt om ervoor te zorgen dat meer mensen naar een landschap gaan om er van te genieten en hun telefoon even thuis laten. Ik doe dat zelf ook weleens, maar dan hier in de buurt in het park. Dan mis ik mijn telefoon ook helemaal niet. Ik vind het wel bijzonder dat zij helemaal naar dit landschap is gegaan om deze foto te maken. Ze heeft er vast een heel rustig gevoel van gekregen. Dat krijg ik in ieder geval wel als ik er naar kijk.’ – Mijs 10)
Afbeeldingen: When Faith moves Mountains – Francis Alys.Tekening door Leila (11)
‘Het kunstwerk is een foto van een heleboel mensen die aan het graven zijn in de woestijn. Misschien zijn het er wel duizend. Ze zijn met z’n allen een berg aan het verplaatsen, maar dat is natuurlijk superveel werk en je hebt er niet zoveel aan denk ik. Ik zou het liever niet doen. Ik denk dat de kunstenaar ons wil laten zien dat er heel veel mensen op aarde aan het werk zijn voor maar een paar cent en dat is helemaal niet eerlijk. Maar de foto ziet er wel mooi uit. Daardoor ga je goed kijken en misschien een beetje nadenken over wat er gebeurt in de wereld. Misschien ga je dan ook iets bedenken om er aan te doen. – Leila (11)
Afbeeldingen: Polen from Pine – Wolfgang Laib. Tekening door Riemer (10)
‘Ik zie een groot geel vlak van stuifmeel dat de kunstenaar verzameld heeft. Daar heeft hij vast lang over gedaan want dat vind je niet zomaar overal. De kunstenaar is op de foto druk nog bezig met het kunstwerk. Ik denk dat hij van bananen houdt en hij daarom voor de kleur geel kiest. En van de zomer omdat de zon ook geel is. Ik vind het een mooi kunstwerk, omdat hij al het stuifmeel netjes in een rechthoek heeft gelegd. Ik vind het ook supergoed dat hij voor de foto een gele broek aan heeft gedaan. Dat is top. De vloer waarop het stuifmeel ligt is trouwens wit, waardoor het allemaal nog beter naar voren komt. Ik vind geel een vrolijke kleur dus ik krijg er een blij gevoel van, maar ik had zelf nog iets in het gele vak geschreven. Een boodschap bijvoorbeeld. Ik denk dat hij het kunstwerk maakt om mensen te laten zien dat de natuur mooi is en dat we daar zuinig op moeten zijn. Maar dat zou ik ook weer een beetje raar vinden want het is helemaal niet goed om stuifmeel weg te halen. Maar misschien helpt hij de bijen wel. Dat hoop ik in ieder geval. – Riemer (10)
Afbeeldingen: Nimbus de Groen – Berndnaut Smilde. Getekend door Jaira (10 jaar)
‘Ik zie een kamer met witte muren, een schuin blauw dak waarvan de punt open is. Door die opening zie je de lucht en een paar wolken. Middenin de ruimte zie je een hele grote witte wolk. Ik snap niet hoe de kunstenaar dit gedaan heeft, maar ik denk dat hij een wolk heeft gemaakt om te laten zien dat hij een grote fantasie heeft en ook wil uitbeelden dat hij niet de enige is. Mensen kunnen bijvoorbeeld in de wolken zitten en dan zitten ze in een droomwereld. Maar het kan ook weer gaan over boze mensen, waarvan er stoom uit de oren komt. Ik vind het een heel vet kunstwerk, maar het is ook een klein beetje saai. Ik zou er een paar motoren bij doen en die kunnen dan die wolken maken. Dat zou ik pas mooi vinden.’ – Finn (10)
Met grote dank aan juf Mardy en Tessa en de leerlingen van OBS Het Hof in Lichtenvoorde.