KAN NIET BESTAAT NIET: Susanne Khalil Yusef
In de derde aflevering van de podcast Kan niet bestaat niet vertelt Susanne Khalil Yusef in gesprek met Maurits de Bruijn over de keuze om zich terug te trekken uit een researchgroep die zich bezighield met het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Rotterdam.
Het realiseren van een herdenkingsmonument voor de Nakba in Nederland was voor kunstenaar Susanne Khalil Yusef een droom. Toch besloot ze zich terug te trekken uit de researchgroep die zich bezighield met het realiseren van zo’n monument in Rotterdam. In gesprek met Maurits de Bruijn vertelt Yusef over het belang van zorgvuldige reflectie op de machtsverhoudingen binnen zo’n project. Ook beschrijft Yusef hoe haar kunstenaarschap haar in staat stelt dichter bij haar Palestijnse geschiedenis te komen, en hoe succes voor haar besloten ligt in het samenbrengen en verbinden van mensen.
'De situatie in Palestina en Israël is nu nog steeds gaande. Het is helaas niet zo dat we terugkijken naar een geschiedenis die al ver voorbij is. Het leeft nog elke dag.'
Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.
Over Susanne Khalil Yusef
De bontgekleurde installaties van Susanne Khalil Yusef wekken op het eerste gezicht een luchtige, kleurrijke en speelse indruk, maar zodra de toeschouwer zich in haar werk onderdompelt openbaren zich verhalen die nauw verbonden zijn met haar persoonlijke voorgeschiedenis. En daarmee met de geschiedenis van de Palestijnen. Yusef laat ons met haar werk stilstaan bij vragenstukken rond rechtvaardigheid, ontheemding en machtsverhoudingen.
Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.