KAN NIET BESTAAT NIET: Richtje Reinsma
In de vierde aflevering van de podcast Kan niet bestaat niet gaat Richtje Reinsma in gesprek met Lieneke Hulshof, over het wonderlijke materiaal dat haar lichaam begon aan te maken na de geboorte van haar zoon. Richtje was vastbesloten een kunstwerk te maken waarin haar moedermelk een hoofdrol speelde, maar dat ene werk wilde maar niet slagen en de ingevroren flesjes melk begonnen zo langzamerhand op te raken.
Reinsma vertelt hoe ze het perfecte materiaal in handen dacht te hebben om een weergaloos kunstwerk mee te maken: moedermelk. Met de ‘moederinkt’ gaat ze aan de slag, maar al knoeiende lukt het haar niet de perfecte vlek te maken. In gesprek met Lieneke Hulshof vertelt Reinsma over de onzichtbaarheid van het moederschap en de ogenschijnlijke onverenigbaarheid ervan met de totale toewijding die onze romantische kijk op kunstenaarschap vraagt. De moedermelk die ze voor haar zoon aanmaakt en het proces van borstvoeding geven, dragen voor haar een onzichtbaarheid en tijdelijkheid in zich die het een interessant materiaal maken in relatie tot moederschap en kunstenaarschap.
'Het proces van borstvoeding in stand houden ging ik rekken, dat hoefde eigenlijk niet meer voor mijn zoon. Maar, met mijn eigen kunstagenda en ook met steun van de overtuiging die er bestaat van ‘moedermelk is fantastisch’, en ‘hoe langer hoe beter’, dacht ik ‘nou weet je, ik heb die moedermelk nog wat langer nodig, want ik moet hier nog iets mee.'
Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.
Over Richtje Reinsma
Richtje Reinsma maakt tekeningen, performances, vaak in combinatie met audio en schrijft essays, interviews en korte fictie. Haar werk is beschouwelijk, lichtvoetig en persoonlijk. De rode draad door haar verschillende projecten lijkt de nieuwsgierigheid te zijn, ze wil verder doordringen dan wat er dan ook is dan dat zich aan de oppervlakte presenteert.
Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.