KAN NIET BESTAAT NIET: Kenny Mala Ngombe

Podcast
5 mei 2023

In aflevering #20 van podcastserie Kan niet bestaat niet gaat Kenny Mala Ngombe met Lieneke Hulshof in gesprek over zijn niet-gemaakte werk: een claustrofobische carnavalswinkel vol maskers. Mala Ngombe vertelt over hoe werken op een intuïtieve manier soms kan indruisen tegen de logica van de kunstwereld en haar hang naar betekenis.

Kenny Mala Ngombe vertelt in aflevering #20 van Kan niet bestaat niet over zijn niet-gemaakte werk: een claustrofobische carnavalswinkel vol maskers. De gezichtsuitdrukkingen op de maskers zouden een knipoog zijn naar de manier waarop mensen zich presenteren op social media, met aantrekkelijke duckfaces, strakke kaaklijnen en mooie jukbeenderen. Mala Ngombe zou de maskers verpakken in plastic en een klassiek kitscherig label ontwerpen waarvoor hij zijn inspiratie haalde uit een carnavalswinkel in zijn geboortestad Leuven. 

Op het moment dat Mala Ngombe de maskerwinkel wilde maken, was hij in kunstenaarsjaren nog maar piepjong. Net begonnen als autodidact had Mala Ngombe geen toegang tot een netwerk aan klasgenoten, leraren of andere kunstenaars die hem inspiratie, vaktechnische kennis of toegang tot financiële middelen konden bieden die hij nodig had om het werk te volbrengen. Toen Mala Ngombe besloot toch een jaar naar de kunstacademie te gaan, merkte hij hoeveel het kan brengen een atelier met anderen te delen.

Nu, een aantal jaar later, is het werk er nog steeds niet, maar maskers blijven een terugkerend element in Mala Ngombe’s praktijk. Mala Ngombe’s bewustzijn van de gelaagdheid ervan is alleen maar groter geworden. Het masker is op meerdere niveaus een belangrijk communicatiemiddel, bijvoorbeeld de rol die het inneemt in Centraal-Afrikaanse culturen en spirituele praktijken. Een masker biedt ook vrijheid of veiligheid. Achter een masker kun je schuilen: het creëert afstand tot de blik van de ander. In de impressies die anderen op je projecteren, wordt betekenis opgedrongen aan een lichaam, en ervaringen van racisme, fetishishme, homofobie en andere ‘ismes’ doen dat zelfs in zo’n sterke mate dat Mala Ngombe vertelt ze te internaliseren.

Ook in zijn kunstenaarspraktijk loopt Mala Ngombe aan tegen de wens van buitenaf om zijn werk van betekenis te voorzien. Maar, Mala Ngombe werkt intuïtief, vertelt hij in gesprek met Lieneke Hulshof. Het kan wel eens maanden duren voordat de betekenis van een werk daagt. Dit druist soms in tegen de logica van de kunstwereld en subsidieverstrekkers. Mala Ngombe roept de kunstwereld dan ook op het experiment meer te omarmen. Werken waarin Mala Ngombe geen compromis heeft hoeven maken als kunstenaar en als persoon associeert hij met succes. Mala Ngombe geeft ons een wijze les mee: plooi je niet te veel naar anderen, dat geeft alleen maar koppijn.

Kenny Mala Ngombe. Foto: Selena Alexa.

Ik denk dat voor mij een succesvol werk een werk is waarin ik mijzelf zie. Waarin ik zie dat ik geen compromis heb gemaakt met wie ik ben, als artiest en als persoon.

Over Kenny Mala Ngombe
Kenny Mala Ngombe woont en werkt in Brussel. Hij schildert, maakt foto’s, maskers en installaties. In zijn werk speelt de perceptie van het lichaam een grote rol.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk heeft bestaan Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet-gemaakte kunst. Misschien is het kunstwerk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars, of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen.

Artwork door Noémi Biró.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later