Floriek Landeweerd

HOW TO ACT?

30 mei 2015

“We were always very happy when there was consensus. A couple of times we laughed because of this. Maybe because it was an amazing feeling.”, een krabbel op een gele memo, in het midden van het boek HOW TO ACT?. Een reactie op Occupy UBB #1, een tentoonstelling in het Van Abbemuseum, over de Occupy actie in de Babes-Bolyai Universiteit in de Roemeense stad Cluj, een van de projecten van het A.C.T. Democ[k]racy project (2012-2014). In Occupy UBB #1 gaat het over het groepsproces, het organiseren van een gezamenlijk debat, het formuleren van standpunten, opzetten van workshops en het onderhandelen tijdens de bezetting van de universiteit. De bezetting zorgt voor het creëren van een plek voor vrije democratie.

HOW TO ACT? is een uitgave bij het A.C.T. Democ[k]racy project (2012-2014). Dit is een Europees uitwisselingsproject voor kunst, kunstenaars, onderzoekers, studenten, docenten, curatoren, architecten, filosofen, sociologen en antropologen: behoorlijk veel verschillende mensen uit vier verschillende landen. In Frankrijk, Roemenië, Servië en Nederland werden tentoonstellingen, semiairs en residenties voor kunstenaars georganiseerd. In Nederland deed het onderzoeksbureau Onomatopee (tevens uitgever van het boek How To Act?) en kunstacademie St. Joost mee.. 

Het belangrijkste doel van het A.C.T. Democ[k]racy project is om de hedendaagse kunst in staat te stellen tot nieuwe democratische uitdagingen en processen te komen voor Europa. Het probleem dat zij opmerkten is namelijk dat Europa de grenzen van een economisch model aan het bereiken is, wat zorgt voor sociale fragmentatie en meer ongelijkheid tussen individuen en landen. Wat bijvoorbeeld te herkennen is aan een toename van racisme, mensen die bang zijn voor onbekenden en andere mensen daarom in het spreekwoordelijke hokje stoppen..Dit is een bedreiging voor de democratie in Europa. 

A.C.T. Democ(k)racy wil als een fabriek zijn voor het creëren van symbolische representaties van de hedendaagse wereld in het licht van economische en culturele verschuivingen. De kunst die bij dit project wordt gecreëerd moet kritisch zijn en iets los maken bij mensen waardoor zij in discussie komen over de democratie in Europa. Kunst heeft de kracht om geschiedenis, cultuur en sociale verhoudingen met elkaar in relatie te brengen, waardoor er nieuwe ideeën kunnen ontstaan en meer diversiteit in gedachten en culturen.
Alle teksten, foto’s, gedichten en tekeningen die tot stand kwamen in de twee jaar van samenwerkingen tussen mensen met verschillende achtergronden in het A.C.T. Democ(k)racy project zijn gebundeld in HOW TO ACT?. Het boek is een verzameling van antwoorden en een stimulans om op te treden voor democratie in Europa.

De projectpartners richten zich op drie verschillende onderwerpen die voor meer betrokkenheid zullen zorgen:
1- Het eerste aspect van de verzwakking van de Europese democratie heeft betrekking op hetonvermogen van Europa om zichzelf als een creatieve politieke kracht te zien in een tijdperkvan globalisering.
2 – Het tweede aspect van de verzwakking van de Europese democratie heeft betrekking op
het schijnbare onvermogen om Cultuur te beschouwen met meer dan louter administratieve
termen, wat resulteert in verre van ideale omstandigheden voor het ontstaan van artistieke en creatieve dynamiek.
3 – Het derde aspect waarin de kwestie van de democratie van vitaal belang is, heeft
betrekking op opleiding en loopbaanontwikkeling vooruitzichten voor toekomstige
kunstenaars.

Naast veel foto’s van projecten rond A.C.T. Democ(k)racy staan in HOW TO ACT? ook verschillende gedichten, waarin het activisme goed terug is te zien. Een van de gedichten, geschreven door Charlie Jeffery:

Knowing/having

Having a great time doing nothing.
Having a great time knowing nothing.
Nothing having a great time.
A great time knowing nothing is having a great time.
A great time is having nothing.
Nothing is knowing a great time.
Time is growing into nothing, knowing is having.
Maybe I am possessed in which case I have been for a long time.




 




A.C.T. in Rennes, waar La Criée Contemporary Arts Centre mee deed aan dit project, een organisatie die zich inzet voor creativiteit, hedendaagse kunst tentoonstellingen organiseert en zorgt voor kunsteducatie.







De handgeschilderde letters “Get Up” zijn alleen te lezen vanaf hoge gebouwen. Het daagt uit om op een andere manier de stad te bekijken, namelijk van bovenaf naar beneden in plaats van andersom. Een bericht van onderop wat naar boven is gericht, geïnspireerd door wegaanwijzingen en politieke graffiti. 




 

Foto’s van de tentoonstelling Get Up #1 bij de AltArt Foundation, 4 oktober-19 november 2014.




 

Foto door Pierre Martin, 2014




A.C.T. in Rennes




Mircea Nicolae, Flower Park, 2012. Foto te zien in de tentoonstelling Get Up #1 bij de AltArt Foundation, 4 oktober – 19 november 2014.







 

Foto door Pierre Martin, 2014

Bekijk ook de website van A.C.T. Democ[k]racy voor meer projecten en de website van Onomatopee voor de publicatie van HOW TO ACT?.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later