Merel van der Velde

Hacking Habitat – How To Cross Borders

12 september 2015

Welke grenzen beperken ons en hoe kunnen we deze overschrijden of zelfs verleggen? Grenzen houden ons ergens van weg, maar zijn er ook om ons te beschermen.

In een lezing met Marleen Stikker en James Bridle komen fysieke, technologische en ethische grenzen aan bod. Fysieke grenzen zoals de mediterrane landsgrenzen die vluchtelingen dagelijks pogen te doorkruisen, technologische grenzen van algoritmes die onze bewegingen op internet volgen en beïnvloeden en ethische grenzen die bijvoorbeeld door het gebruik van drones worden overschreden of zomaar een pijnlijke opmerking op sociale media die door anonimiteit makkelijker wordt afgevuurd.

Er heerst angst voor de onbesproken sturing van onze daden door instituten, vaak ongewild, waar niet genoeg over gesproken word en het zoeken naar een manier om systemen te beïnvloeden, ingrepen die het systeem ‘hacken’. Technologieën kunnen ook juist grenzen vervagen: we kunnen contact maken met mensen van over de hele wereld in een fractie van een seconde. Je zou kunnen zeggen dat we daardoor minder alleen zijn, ook in onze standpunten: je kunt altijd wel iemand vinden die een medestander is.

James Bridle is naar eigen zeggen vaak overenthousiast over een onderwerp, zoals bijvoorbeeld de rainbow planes,. Dit zijn vliegtuigen die in Google Earth overvliegen op het moment dat een satelliet foto’s maakt, door de verschillende lagen waaruit de beelden samengesteld zijn ontstaan er vliegtuigen met een gekleurde waaier achter zich, deze laten zien hoe onze wereld wordt vastgelegd, maar ook hoe er een kreukel bestaat in technologische systemen.




James Bridle met Rainbow Plane, courtesy Nienke Jorissen en Hacking Habitat

Ook architectonische visualisatie door software boeit Bridle, deze software bepaalt hoe gebouwen vormgegeven worden. Sommige technici beweren zelfs dat zij aan een gebouw kunnen zien met welke versie van welk programma het ontworpen is door de architect, omdat elk programma zijn grenzen heeft en zijn mogelijkheden.

En een avond over veiligheid en technologie zou niets zijn, wanneer er niet gesproken wordt over drones, de zogenoemde killer robots. Door deze drones op een schaal van 1:1 af te beelden in de openbare ruimte poogt Bridle mensen bewust te maken van de aanwezigheid van deze technologie. Bridle hoort vaak terug dat mensen niet in de gaten hebben hoe groot drones daadwerkelijk kunnen zijn.

Drones creëren een afstand tussen schutter en slachtoffer die het vele malen makkelijker maakt om de doden zonder schuldgevoel of zelfs zonder bewustzijn. Door de tijd heen is er steeds meer afstand gekomen tussen moordenaar en slachtoffer, de technische ontwikkelingen maken dit mogelijk. Door deze steeds groter wordende afstand vervaagt het morele besef, anonimiteit maakt het slachtoffer onzichtbaar voor de dader en daardoor is de daad makkelijker voltrokken. Persoonlijkheden worden onzichtbaar, uitdrukkingen van angst en menselijkheid ontweken, het enige dat rest is een wapen en een doelwit. Een stipje in een massa, een cijfertje in de serie.

Zo anoniem en vrijblijvend als deze drones gruwelijke daden maken, zo zijn woorden vrij binnen sociale media. Je bent onaanraakbaar achter je toetsenbord met je tikkende vingers. Je verantwoordelijkheid vervaagt in deze digitale wereld vol avatars en onbekende vijanden.

De tweede spreker deze avond is Marleen Stikker, ze vertelt over het Facebook Liberation Army en predikt dat het breken met Facebook een geweldige bevrijding met zich meebrengt. Facebook heeft volgens Stikker vele nadelen, waaronder: het maakt ons tot algoritmes en het maakt keuzes voor je. Je bent in een slechte relatie met Mark Zuckerberg. Ze organiseert (en raadt anderen ook aan dat te doen) Facebook Farewell Parties waar mensen samen hun bevrijding van Facebook kunnen vieren. Ze suggereert wel dat je deel kunt uitmaken van andere online sociale netwerken die niet de nadelen met zich meebrengen die Facebook heeft, maar hierover kan men zijn twijfels hebben.




Marleen Stikker, courtesy Nienke Jorissen en Hacking Habitat

Het overweldigd zijn door de impact van technologie is misschien nog redelijk recent, maar het overweldigd zijn in het algemeen is niets nieuws volgens James Bridle. Elke tijd is een overgangsfase en onze tijd dus ook. Er zijn constant veranderingen die ons verwarren of verrassen, hoe we daarmee omgaan bepaalt wie we zijn.

 

HACKING HABITAT #3

How to cross borders

3 september 2015

Tivoli Vredenburg, Utrecht

 

Volgende evenement:

Life-hack #4
How to beat Bureaucracy
29 oktober 2015, 20 uur

Tivoli Vredenburg, Utrecht

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later