Kunst
is lang:
Felix de Rooy
198 – Felix de Rooy
Felix de Rooy heeft sinds het midden van de jaren ‘60 gewerkt aan een veelzijdig oeuvre van theatervoorstellingen, films, gedichten, opiniestukken en beeldende kunst in talloze verschijningsvormen. Zijn werk heeft de vorm van collages, beelden, digitale kunst, schilderijen, litho’s of zeefdrukken. Een periode van wat Felix psychedelisch realisme noemt. Symbolistische werken, vaak met mensen en mythische figuren in sierlijke lijnen. In de periode daarna worden de werken, vooral schilderijen, wat abstracter en meer sferisch, waarin de mensfiguren vaak versmelten met hun omgeving. En dan zijn er ook nog wandkleden, digitale collages, en assemblages van verschillende beelden, waaruit dezelfde interesse voor het mystieke en rituele blijkt.
Naast zijn eigen beeldende werk, maakte Felix ook tentoonstellingen: in 1989 bijvoorbeeld Wit over Zwart (Negrophilia)in het Tropenmuseum, over zwarte stereotyperingen in de beeldcultuur en samenleving, en De Erfenis van het slavernijverleden in 2004 in het Wereldmuseum Rotterdam. In 2017 ontving hij de oeuvreprijs de Black Achievement Award en het Stedelijk Museum laat in 2023 een overzicht van zijn werk zien.
Vanuit het Opera Forward Festival praat operaregisseur Sjaron Minailo over de studenten die hij begeleidt bij hun eerste opera in de OFF Labs, en contextprogrammeur Ted Tettero vertelt welke (gratis) activiteiten er zijn de komende dagen.
Portret: Sinaya Wolfert