Eindexpo HKU, Utrecht
Dit jaar studeren er 46 beeldende kunstenaars af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De afdeling Fine Art toont hun werk op een aparte locatie buiten de kunstacademie, op de Tractieweg waar zich ook de ateliers van de studenten bevinden.
Wat nu al de laatste jaren en ook dit jaar weer opvalt is dat de HKU een sterke afdeling teken- en schilderkunst heeft. Niet alleen studeren er veel kunstenaars met teken- of schilderwerken af, ook de kwaliteit van deze werken is hoog. De HKU is daarmee -naar mijn mening- een van de beste academies op het gebied van teken- en schilderkunst. Daarom volgt hieronder een beeldverslag van die kunstenaars die met dit medium mij het meest raakten.
Het werk van Frederique Jonker springt eruit vanwege het grote formaat en de schraalheid waarmee zij schildert. Geen vette verfstreken waarbij de kwastbeweging duidelijk zichtbaar is; de verf is juist heel dun en vlak aangebracht. Soms lijkt het ook alsof er gewerkt is met een airbrush? Het onderwerp van alle doeken die er op de afstudeerexpositie hangen is het stilleven, met potjes, flesjes, bekers etc. Sommige delen van haar werken zijn heel duidelijk geschilderd, andere juist weer heel vaag gehouden, wat een mooie dieptewerking geeft.
De schilderijen van Danielle Hoogendoorn ogen onschuldig met het gebruik van veel vrolijke kleuren en lieve onderwerpen als eendjes en konijnen. De dieren zijn dan ook de hoofdpersonages in haar werk dat wat sprookjesachtig is; niet alleen dragen de beestjes kroontjes, ook hebben ze menselijke trekken en hebben ze borsten of zitten ze aan een tafel. En net als in sprookjes wordt het goede met het kwaad gecombineerd; onder het lieve oppervlak lijkt er een duistere wereld te broeden. Mooi aan haar werk is dat zij diverse technieken combineert, op het doek wordt er zowel geschilderd als met verf getekend.
Dieren maar dan in diverse grijstinten en zwarte lijnen komen ook veel voor in de gigantische wandtekening van Thera Clazing, alleen dan niet levend maar dood en opgezet. In perspectief zijn er veel kasten en vitrines te zien, het lijkt veel op de setting van een natuurhistorisch museum. Maar dan eentje waar net een aardbeving of een inbraak is geweest aangezien een aantal vitrines en dieren kris kras over de vloer zijn verspreid. Het grauwe werk intrigeert, het wil niet behagen, soms wringt het en klopt het perspectief niet helemaal, en zijn de dieren niet helemaal correct weergegeven, maar juist dat maakt de tekening fascinerend waardoor je ernaar blijft kijken. Het heeft iets onafs, waardoor je zelf er nog invulling aan kunt geven.
Het werk van Janine van Oene is wat moeilijker te omschrijven. Sommige werken lijken heel snel en met het grootste gemak geschilderd te zijn, met vlugge toetsen; terwijl andere werken ingewikkeld in elkaar zitten met geschilderde schilderijen binnen het schilderij en andere lagen van diverse realiteiten. Wat veel voorkomt in de tentoongestelde werken zijn dennenbomen, soms in een bos, soms vaag gezien door het glas, dan weer op een schilderij in een interieur. Er zijn dus ook een aantal geschilderde interieurs te zien, waarin zij speelt met diepte en platheid, met wat (binnen het schilderij) echt is en niet echt. Vreemde huiskamers waarin geen mens afgebeeld is. De schilderijen roepen veel vragen op zonder de antwoorden prjs te geven. Ze zijn wat mysterieus waardoor de beelden je niet loslaten.
Als laatste dan nog het werk van Klaas Jonkman: een aantal werken is met brede kwaststreken opgezet, ze lijken wel naar aanleiding van foto’s gemaakt te zijn. Het zijn schilderijen die lekker in het oog liggen maar die mij niet echt raken. Sterker zijn een aantal kleinere werken waar hij het fotografische loslaat en wat meer abstraheert en de realiteit naar zijn hand zet.
Het afstudeerwerk van de HKU Fine Art kunstenaars is nog za. 28 en zo. 29 juni van 11-17 uur te zien op de Tractieweg 41 te Utrecht.
Het afstudeerwerk van de andere afdelingen van de HKU is te zien op za. 28 juni 11-17 uur en zo. 29 juni 11-15.30 uur te zien op de Ina Boudier Bakkerlaan 50 te Utrecht.