De kleine agenda – Één expositie per provincie
Een lijstje met wat er nu te zien is in de kleine en middelgrote kunstpodia verspreid door het land.
Het is meestal niet zo moeilijk om te ontdekken wat er in de grote musea van het land gebeurt. Maar welke kunstenaars presenteren op dit moment in de kleine, middelgrote of nieuwe kunstpodia? Mister Motley biedt overzicht, met één expositie per provincie. Allemaal presentaties waarvan we uit eigen ervaring weten dat deze de moeite waard zijn, of die onze nieuwsgierigheid trekken.
Brabant
Marcel Pinas tovert Club Solo in Breda om tot een “collectief werkatelier”. Deze maanden werkt hij daar samen met het publiek aan een nieuw kunstwerk genaamd Goontapu waarvoor zijn eerder gemaakte installatie Kibii Wi Koni als bouwmateriaal dient. De kernwoorden zijn klimaatverandering, bescherming en Pangi-textiel. Te zien t/m 22 mei.
Drenthe
Campis is een nieuw centrum voor hedendaagse kunst in Assen en moet zich als zodanig nog bewijzen. De tweede tentoonstelling van het kunstpodium heet ‘Behind the scenes’ en toont werk van de schilders Martijn Schuppers en Jan Maarten Voskuil. Met behulp van blacklight creëerden zij installaties om hun schilderijen letterlijk in een nieuw licht te plaatsen. Te zien t/m 6 juni.
Friesland
Helemaal bovenin de zolder van Keramiekmuseum Princessehof is een solopresentatie te zien van de hedendaagse keramist Yoon Seok-hyeon. Yoon werkt met Ott, een natuurlijk hars dat antibacterieel is en water- en insectafstotend. Het bijzonder aan dit materiaal is dat het aangebracht kan worden zonder daarna de keramiek opnieuw te hoeven bakken. Hierdoor kan het glazuur ook weer van de klei gehaald worden waardoor het werken met keramiek een stuk minder milieuvervuilend wordt. Te zien t/m 8 mei.
Flevoland
RAAAF en Atelier de Lyon maakte vier jaar gelden al het publieke landschapskunstwerk Deltawerk // in het Waterloopbos in de Noordoostpolder. Hier werd vroeger getest voor de Deltawerken. Door een oude testgeul te verzagen creëerden ze een nieuw monument waarvan het de bedoeling is dat het langzaam overgenomen wordt door de natuur, omdat “we niet meer geloven in een onverwoestbaar Nederland”, aldus de makers. Een werk dat erom vraagt om eens in de zoveel tijd opnieuw bezocht te worden.
Gelderland
P-OST Arnhem toont werk van Phelim Hoey, Ajla R Steinvåg en RA Walden in de tentoonstelling Someone lives in this body. De drie kunstenaars reflecteren op de normen en waarden die bestaan rondom ons begrip van gezondheid en het menselijk lichaam. In hoeverre is gezondheid een sociaal construct? Te zien t/m 5 juni.
Groningen
Fotograaf Robin Alysha Clemens draait in Noorderlicht Studio in Groningen de rol van model en fotograaf om. Voor haar tentoonstelling ‘Performing Adulthood’ vroeg ze jongeren zichzelf te portretteren om zo de leefwereld en het zelfbeeld van Generatie Z vast te leggen. Te zien t/m 15 mei.
Limburg
In Maastricht biedt Marres, met de tentoonstelling ‘Images from the Unconscious’, volgens Ayrton van Noort “de mogelijkheid om voorbij te gaan aan insider kunst en outsider kunst.”. Een selectie kunstwerken afkomstig uit een bijzondere collectie. Te zien t/m 6 juni.
Noord-Holland
Kunstinstelling Beautiful Distress in Amsterdam maakt met kunst “psychisch lijden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar.” Aankomende week tonen ze de maquette installatie INSIDE van de theatermakers DEGASTEN. Het resultaat van een artistiek onderzoek in samenwerking met een groep jongeren uit Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt. Te zien van 19 t/m 26 april.
Overijssel
Het Drawing Centre in Diepenheim presenteert een solotentoonstelling van Maaike Kramer. The Unbalancing Act toont “grote teken-sculpturen die een relatie met elkaar en de ruimte aangaan”. Te zien t/m 12 juni.
Utrecht
Impakt presenteert Na de Groei: een solotentoonstelling “over het ecologisch kapitaal van onze planeet en het dogma van de voortdurende economische groei” van kunstcollectief DISNOVATION.ORG. Te zien t/m 22 mei.
Zeeland
De Vleeshal presenteert een solotentoonstelling van de Zwitsers-Argentijnse schilder Vivian Suter. Worm in a Water Glass laat onder meer zien hoe de natuur optreedt als co-auteur van haar schilderijen. Te zien t/m 3 juli.
Zuid-Holland
Huidenclub in Rotterdam gaf vorig jaar tijdens Art Rotterdam al een sneak preview maar is sinds kort pas officieel geopend. De eerste tentoonstelling heet Soundtrack for a troubled time en toont werk van negen kunstenaars over “collectieve oproer en de individuele behoefte om daaraan te ontsnappen”. Te zien t/m 22 mei.