Bertien van Manen in Kunst is Lang
Woensdag 14 maart is kunstenaar Bertien van Manen te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met van Manen in gesprek over haar fotografie, kunstenaarschap en blik op de wereld. In de foto’s van van Manen staan de medemens en het dagelijkse leven centraal. Danielle Lemaire is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek.
Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.
Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.
De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube.
———————————————————————————————————
Veel van Van Manens werk ontstaat tijdens haar reizen. Haar eerste fotoboek, A Hundred Summers, A Hundred Winters, dat in 1994 verschijnt, toont het dagelijks leven in de voormalige Sovjet-Unie. Hiervoor reist Van Manen meermaals af naar onder meer Kazachstan, Moldavië, Rusland en Oekraïne, waar ze de mensen die ze fotografeert van dichtbij meemaakt – door er te logeren of bij ze te eten. Een persoonlijke band met het subject is er nagenoeg altijd. In de periode van 1997 tot 2000 reist Van Manen veertien keer naar China. In eerste instantie weet ze daar niet te vinden wat ze zoekt, maar gaandeweg ontstaat er een serie waarin het alledaagse leven dat ze vastlegt de toenemende westerse invloed blootlegt (East Wind, West Wind (2001)).
Van Manen werkt met kleine, volautomatische camera’s. De techniek is van minder belang, het gaat haar om het vangen van de alledaagse realiteit. De foto moet snel gemaakt kunnen worden en de camera moet in haar zak passen. Bovendien is haar ervaring dat kleine camera’s als minder bedreigend worden ervaren door degene die gefotografeerd wordt. Doordat de camera als object niet zo aanwezig is, is het voor het subject makkelijker om haar te vergeten, hetgeen het spontane en ongeforceerde karakter van Van Manens foto’s ten goede komt. Hoewel ze ook een tijdje met digitale fotografie geëxperimenteerd heeft, werkt Van Manen voornamelijk en het liefst met analoge camera’s.
Danielle Lemaire (1967) werkt in verschillende media. Ze tekent, schildert, doet performances, maakt installaties en sculpturen en organiseert exposities en live evenementen. Elk werk dat ze maakt ontwikkeld zich op een organische manier, waardoor haar kunst een gelaagde kwaliteit krijgt en het tot leven wordt gebracht. Lemaires tekeningen en schilderijen hebben onderwerpen zoals een ‘leeg’ interieur waar de menselijke sporen tastbaar zijn, schaduwen van een menselijk leven of een droom. Soms gaan ze over mensen die in gesprek zijn of samen actief luisteren, vaak gesitueerd in een kring die een connectie lijkt te hebben met de ruimte. De afgebeelde scenes lijken in contact te staan met energieën die we met het blote oog niet kunnen waarnemen. De personen in de tekeningen van Lemaire kunnen functioneren als antennes die met de omgeving en het universum communiceren. Soms zijn het schaduwen of geesten, die een verlangen naar een paralelle wereld representeren. Ze onderzoekt de relatie van de ruimtes en omgevingen met de geschiedenis en de relatie tussen haar werken en de omgeving.
KUNST IS LANG
en het leven is kort
Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.
Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM