Een lichaam buiten de lijntjes
Een vrouw drukt een pistool tegen haar slaap. In haar andere hand heeft ze er nog één, die ze voor zich uit houdt, haar vinger op de trekker, klaar om te schieten. Ze is kaal en naakt.
Meeneemhuizen en polyestertrappen – Een bezoek aan Do Ho Suh in Museum Voorlinden
Iedere taal kent wel zo’n spreekwoord dat impliceert dat je thuis de plek is waar je je het meest op je gemak voelt.
De laatste in de wildernis
Er zijn verhalen genoeg over mensen die op zichzelf aangewezen zijn, vaak als gevolg van een noodtoestand. Door bijvoorbeeld schipbreuk zoals de hoofdpersoon in Robinson Crusoe, of door een vliegtuigramp, zoals de schooljongens in Lord of the Flies. Ze stranden op een plek ver weg van de beschaving, moederziel alleen en gedoemd te sterven onder de barre omstandigheden van het onbewoonde eiland of het afgelegen regenwoud. De situatie verkennende, is er altijd één instinct dat meteen de kop opsteekt, welk boek je ook leest of welke film je ook ziet: we moeten op zoek naar mensen.
Het heeft 8 poten en het kriebelt
Louise Bourgeois is onlosmakelijk met de spin verbonden. Wie de Frans-Amerikaanse kunstenaar ter sprake brengt, doet dit waarschijnlijk met de woorden: ‘Je weet wel, de vrouw van die reusachtige spinnen.’
Van wie is mijn land – een bezoek aan HERE/NOW: Current visions from Colombia
Colombia kennen de meesten van ons als het land van drugsbaronnen en geweldsdelicten, de thuisbasis van Pablo Escobar waar je op iedere straathoek een gram cocaïne kunt scoren. Maar weinig van de Netflixseries en documentaires over het land richten zich op de omringende problematiek, waarvan de decennialang woekerende oorlog slechts een greep is uit een met corruptie en geweld doorspekte geschiedenis.
Vroeg of laat – Over de Young British Artists
Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de afstudeertentoonstellingen in volle gang. Niet alleen worden de studenten klaargestoomd om aan hun loopbaan te beginnen, ook zijn zij geacht om gezamenlijk tot een tentoonstelling te komen waarin ze zichzelf van hun beste kant kunnen laten zien en tegelijkertijd een geheel vormen. Met het collectief als wapen.
Er is hier niets te zien
Vanaf je allereerste museumbezoek wordt er constant op gehamerd: raak niets aan. Tussen kunstobject en aanschouwer behoort een geruime afstand…
De bus is laat en het is de schuld van de kunst
Diepenheim is geen plek waar je zomaar even langsgaat. De busverbinding is slecht, in schoolvakanties rijdt er om het uur…
Ons huis – Een bezoek aan Garage Rotterdam
In het midden van de ruimte zit een lichaam op een sokkel. Hoewel het vervormde bovenlichaam in een deken is…