Dode-dieren-design
Taxidermie oftewel het prepareren of opzetten van dode dieren is op dit moment zeer in de mode. Tijdschriften en zelfs laatst RTL Boulevard geven aan dat het een trend is om een dood opgezet dier in je interieur neer te zetten, aan de muur te hangen, of maar liefst als sieraad op je lichaam te dragen.
In de negentiende eeuw was het opzetten van dieren ook erg populair, daarna in de twintigste eeuw raakte het uit de mode, en vonden mensen opgezette dieren zielig en vooral vies. En daar is nu een verandering in gekomen. Al ruim tien jaar tonen de kunstbeurzen een breed aanbod aan kunstzinnige taxidermie (de term komt uit het Grieks en betekent taxis=verplaatsen, derma=huid) en ook bij jonge kunstenaars is het populair. Op bijna iedere eindexamenexpositie is er wel iemand die afstudeert met kunstwerk(en) waarin een of meerdere dode beesten zijn verwerkt. Beroemd werd Tinkebell in 2004 die haar kat eigenhandig doodde om er een tas van te maken. Of ze de kat nu doodde omdat deze ziek was, of omdat ze er een tas (en daarmee een statement) mee wilde maken, is mij nooit helemaal duidelijk geworden; ik heb haar daar verschillende uitspraken over horen doen. Feit is wel dat zo’n tien jaar geleden zij Nederland shockeerde met deze kattentas, en dat de laatste tijd men er niet meer van opkijkt en het juist een mooi idee vindt dat het dier na zijn dood nog een functie krijgt.
Wie geïnteresseerd is in dit fenomeen moet dit weekend nog naar Arnhem gaan, naar de laatste dagen van de expositie “Beauty of the Beast”. Hier is een selectie werken te zien waarin dode dieren verwerkt zijn in met name sieraden en andere accessoires. Volgens de bijgeleverde informatie zijn de dieren die gebruikt zijn voor de werken vooral ‘roadkill’ of ongedierte dat uitgeroeid werd. Hieronder volgt een beeldverslag met de meest opmerkelijke dode-dieren-werken, met speciale aandacht helemaal onderin het verslag voor het meest autonome kunstwerk van de expositie, van Kate MccGwire die met duizenden kraaienveren een grote installatie in het centrum van het museum bouwde:
“Beauty of the Beast” is nog t/m zondag 10 mei 2015 te zien in Museum Arnhem met het werk van:
Julia DeVille, Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, Karley Feaver, Kate Gilliland, Idiots, Ben Lignel, Kelly McCallum, Kate MccGwire, Marta Mattsson, Ted Noten, Reid Peppard, Iris Schieferstein, Simei Irene Snyman, Tinkebell, Charlie Tuesday Gates, Cecilia Valentine, Emily Valentine, Christel Verdaasdonk, Tanel Veenre, Lisa Walker