Mister Motley

Fotoverslag Bottle River van Stephen Wilks

25 september 2015

De Britse Stephen Wilks (1964) woont en werkt in Berlijn. Zijn installatie Bottle River (Vessels) bestrijkt de gehele tentoonstellingsvloer. In een vloeiende lijn zien we een duizendtal flessen van keramiek. Het beeld roept verschillende associaties op: een rivier, een vloed van mensen, vervuiling van de oceanen en de tegenstelling van de schoonheid van keramiek en de alomtegenwoordigheid van plastic petflessen. Zien we een referentie naar de massacultuur? Of juist de breekbaarheid van een enkel keramiek object? De balans tussen natuur, de mensheid en ons leefmilieu wordt weerspiegeld in deze monumentale installatie van Stephen Wilks. Daarnaast zijn er verwijzingen naar het Qin Shi Huang Terracottaleger als ook naar kunstenaars als Tony Cragg, Richard Long en Henry Moore.

Een plastic fles is op zichzelf geen object waar men waarde aan hecht. De fles wordt leeggedronken en weggegooid. Het toppunt van consumptie. Maar wat als deze fles van textuur verandert? Wat als de fles gemaakt is van een fragiel materiaal als keramiek? In één slag verandert de betekenis en waarde van de fles, hoewel hij zijn vorm en uiterlijk behoudt. Een machinaal vervaardigd product transformeert in een ambachtelijk vervaardigd kunstwerk. Dat is wat Stephen Wilks met zijn Bottle River (Vessels) doet. Het alledaagse object, de massaproductie, wordt omgezet in eigenheid en schoonheid. Van wegwerpobject naar betekenisvolle kunst.

Stephen Wilks maakte de installatie Bottle River (Vessels) in zijn atelier in Berlijn, waar hij de flessen één voor één vormgaf. Hij bewerkte het keramiek handmatig, waardoor fraaie lijntjes en barstjes zijn ontstaan. Wie de objecten aandachtig bekijkt, zal een persoonlijke, kosmische ruimte ontdekken. Een ruimte in een ruimte, en dat maal een duizendtal objecten. Meanderend over de tentoonstellingsvloer van het Hedge House, lijkt het of de Kleine Geul is overstroomd en de ruimte is binnengedrongen. Maar als we beter kijken zien we ook een rivier van mensen; van groepen, maar ook van eenlingen. De flessen, ieder een persoon op zich, lijken met elkaar te communiceren. Ontvluchten ze de massa?

Buitenplaats Kasteel Wijlre (Bonnefanten Hedge House Foundation)
10.09.2015 – 15.11.2015
Opening: 6 september 2015, 15:00-17:00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaar.
Meer informatie, openingstijden over Hedge House (Maastricht) vindt u hier

Fotografie Verena Rijnders






















Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later